EP ENGLESKA – 1996.

Njemačka se u četvrtfinalu provukla preko Hrvatske - do zlata

31.05.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatska se kao samostalna država prvi put svijetu predstavila na Europskom prvenstvu u Engleskoj. Na 'otoku' je po prvi put nastupilo 16 reprezentacija, a EP je izraslo u veliki medijiski spektakl. Hrvatska se vrsta, predvođena Miroslavom Blaževićem, na završni turnir probila kroz kvalifikacije u IV. skupini kao prvoplasirana reprezentacija ispred Italije, Litve, Ukrajine, Slovenije i Estonije. Te je kvalifikacije obilježila naša pobjeda u Palermu protiv Italije (2-1). Osim Hrvatske završni turnir su izborili i Nizozemska, Škotska, Švicarska, Francuska, Španjolska, Bugarska, Rumunjska, Njemačka, Češka, Italija, Rusija, Danska, Portugal, Turska i domaćin Engleska.

Ekipe su bile podijeljene u četiri skupine po četiri, a prva dva mjesta iz svake skupine vodila su u četvrtfinale. Hrvatska je prvo svladala Tursku (1-0) pogotkom Gorana Vlaovića, a potom je pregažena Danska 3-0 (Šuker 2, Boban). U zadnjem susretu Ćiro je protiv Portugala izveo kombinirani sastav koji se nije dobro proveo (0-3).

Nažalost, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki i društvo nisu u četvrtfinalu uspjeli preskočiti Njemačku koja je imala vjetar u leđa švedskog suca Leifa Sundella. Osim 'Elfa' plasman u polufinale izborili su i Englezi protiv Španjolaca, Francuska protiv Nizozemske, te Češka u srazu s Portugalom. Domaćin se nadao kako bi na svom terenu mogao doći do naslova, no u polufinalu su ispali od najmrskijeg suparnika, Njemačke, i to nakon izvođenja jedanaesteraca. 'Elf' je tako po peti put uzastopce nadmašio Gordi Albion, a tragičar je bio Gareth Southgate, autor jedinog promašaja. I drugo polufinale je riješeno jedanaestercima. Nakon 0-0 Češka je slavila protiv Francuza 6-5. Finale je bilo dramatično i neizvjesno. Iako su Česi vodili (Patrik Berger 59 – 11m), Oliver Bierhoff je izjednačio u 73. minuti, a potom u produžetku 'zlatnim golom' u 95. minuti donio Nijemcima naslov prvaka.

EP ENGLESKA – 1996.


Broj sudionika: 16 (Engleska, Nizozemska, Škotska, Švicarska, Francuska, Španjolska, Bugarska, Rumunjska, Njemačka, Češka, Italija, Rusija, Hrvatska, Danska, Portugal, Turska)

Četvrtfinale: Engleska - Španjolska 4-2 jedanesterci (0-0), Francuska - Nizozemska 5-4 jedanesterci (0-0), HRVATSKA - Njemačka 1-2, Češka - Portugal 1-0

Polufinale: Češka - Francuska 6-5 (0-0) jedanaesterci, Njemačka - Engleska 6-5 (1-1) jedanaesterci

Za treće mjesto -

FINALE: Njemačka - Češka 2-1 - zlatni pogodak

PRVAK: Njemačka

Najbolji strijelac: 5 - Alan Shearer (Eng)