Tko je u pravu?

Nizozemci uveli totalno novo i revolucionarno pravilo u nogomet i tako naljutili Engleze; na kraju reagirala i UEFA a za sve je kriv VAR

27.10.2020 u 20:11

Bionic
Reading

Nizozemska nogometna liga odlučila je dopustiti zaleđe od 10 centimetara zbog VAR tehnologije koja ga ne dopušta uopće. To je zasmetalo Englezima koji su se žalili UEFA-i

Sada je sasvim jasno da je VAR tehnologija donijela nogometu neko poboljšanje, ali i oduzela dosta čari. Puno je onih koji su za VAR, ali smatraju da ga trena i popraviti. Primjerice, VAR svaki položaj tijela napadača koji je ispred braniča označava kao zaleđe, a to ne bi uvijek trebalo biti tako.

Nizozemska nogometna liga zato je sada odlučila uvesti novo pravilo prema kojem je dozvoljeno zaleđe od čak 10 centimetara. S VAR-ovim zaleđem su nezadovoljni i Englezi koji se često žale na milimetarska zaleđa, no UEFA-i su se požalili i na odluku Nizozemaca da dopuste zaleđe od 10 centimetara.

Šef sudaca Pierluigi Colina je osnovao i radnu skupinu sastavljenu od 20 pomoćnih sudaca koji raspravljaju o zaleđu u kontekstu VAR-a. Jedan od onih koji se slažu s odlukom Nizozemaca je Srbin Dalibor Đurđević koji je bio pomoćnik Miloradu Mažiću.

'Odluka nizozemske lige je očigledno probna kako bi se vidjelo je li problem rješiv na ovaj način. Po meni je ovo u skladu s osnovnim postulatom VAR protokola, a to je ispravljanje čiste i jasne pogreške. Ovim se i pomoćnim sucima daje mogućnost da jednostavno imaju podršku VAR-a za odluke koje nisu potpuno jasne, kao što tu mogućnost imaju i glavni suci', pojasnio je Đurđević za Telegraf pa dodao:

'Cilj nogometne igre svakako su golovi i u skladu s tim ovo je, čini mi se, jedino rješenje da se na utakmicama gdje se VAR upotrebljava izbjegnu situacije u kojima se golovi poništavaju zbog kompjuterskih ofsajda', zaključio je Đurđević.