kvalifikacije za SP 2022

Nijemci pregazili Armence i skinuli ih s vrha skupine; Kosovo šokiralo Grčku i nastavlja skupljati bodove, Englezi stopostotni

05.09.2021 u 23:25

Bionic
Reading

Nastavljene su kvalifikacije za SP u Kataru 2022. godine. Nogometaši Njemačke i Poljske ostvarili su najuvjerljivije pobjede dana u Europskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru, svladavši svoje suparnike sa šest golova razlike - Nijemci kod kuće protiv Armenije, a Poljaci na gostovanju u San Marinu.

U kvalifikacijama za SP 2022 u skupini C Bugarska, koja je prije tri dana remizirala sa europskim prvacima Talijanima, na domaćem je terenu protiv Litve slavila sa 1:0, a strijelac u posljednjih deset minuta susreta bio je Čočev (82).

Europski prvaci Talijani opet su ostali bez tri boda, a na gostovanju u Švicarskoj su ostali i bez postignutog pogotka. No, kako ni domaći strijelci nisu bili efikasni, svaka reprezentacija je osvojila po bod pa je Italija ostala na vrhu skupine s 11 bodova, četiri više od Švicarske. No, Švicarci imaju dvije utakmice manje.

Belgija se izdvojila na vrhu ljestvice skupine E s 13 bodova, šest više od Češke koju su u Bruxellesu pobijedili s 3:0. Romelu Lukaku (8) i Eden Hazard (41) su bili strijelci u prvom poluvremenu, a Alexis Saelemaekers (65) je potvrdio pobjedu.

Engleska je u skupini I očekivano svladala autsajdera Andoru sa 4:0, te je zadržala maksimalan učinak nakon pet kola. Dva pogotka postigao je Lingard (18, 78), Kane je u 72. minuti bio strijelac iz penala, a Saka u 85 postavlja konačan rezultat.

U drugom susretu ove skupine Albanija je u samoj završnici dobila Mađarsku sa 1:0 pogotkom igrača Southamptona Armanda Broje u 87. minuti. Albanija je izbila na drugo mjesto sa devet bodova, ali Engleska uvjerljivo drži prvu poziciju sa 15.

Poljska je u San Marinu postigla sedam pogodaka, imala igrača koji je postigao 'hat-trick', ali to nije bio Robert Lewandowski. Najbolji poljski strijelac je ostao na dva gola (5, 21) i jednoj asistenciji, a trostruki strijelac je postao igrač koji ga je zamijenio nakon prvog poluvremena, veznjak Adam Buksa koji dolazi iz američkog MLS-a, gdje igra za New England Revolution.

Poljaci su na poluvremenu vodili 4:0, jer su uz Lewandowskog mrežu pogađali Šviderski (16) i Linetty (44). Buksa je do 'hat-tricka' došao s dva gola u sučevom dodatku (90+2, 90+4), a prvi je postigao u 67. minuti. Domaći su uspjeli postići prvi gol u ovim kvalifikacijama, a strijelac je bio Nicola Nanni.

Unatoč uvjerljivoj pobjedi Poljska na ljestvici zaostaje pet bodova za vodećom Engleskom koja ima maksimalan učinak iz pet utakmica.

Dvije utakmice igrane su i u B skupini. Kosovo je nakon prve pobjede u sklopu kvalifikcaija za SP u prošlom kolu protiv gruzije, večeras napravilo još jednu senzaciju. na domaćem terenu Kosovari su gubili od Grčke (op.a. Douvikas j ezabio u prvoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena), ali su domaćini na stadionu u Prištini, u drugoj minuti nadoknade drugog poluvremena, preko Muriqija, uspjeli izjednačiti na 1:1.

Španjolska je u istoj skupini pobijedila Gruziju 4:0, a već nakon prog poluvremena bilo je 3:0. José Gayà, Carlos Soler i Ferran Torres bili su strijelci u prvom dijelu, dok je Pablo Sarabia postavio konačnih 4:0.

Španjolci su trenutno na vrhu skupine, s deset bodova iz pet utakmica, ali najbolji učinak imaju Šveđani, koji su u tri utakmice bili stopostotni.

U skupini J Sjeverna Makedonija je u gostima kod Islanda vodila 2:0. Gosti su poveli preko igrača Rijeke Darka Velkovskog u 12. minuti, a na 2:0 povisio je Alioski (54). No, Islanđani su se uspjeli vratiti, prvo je zabio Bjarnason (78), a potom i Gudjohnsen u 84. minuti za konačnih 2:2.

Nijemci su u ovoj skupini pobijedili Armeniju 6:0. Njemačku je prema uvjerljivoj pobjedi usmjerio Serge Gnabry pogocima u 6. i 15. minuti, a nakon njega su mrežu Armenaca još pogađali Marco Reus (35), Timo Werner (45), Jonas Hofmann (52) i 19-godišnji Karim Adeyemi (90+1).

Nijemci su ovom pobjedom preskočili Armence i s 12 bodova zasjeli na vrh ljestvice skupine J. Armenija ima 10 bodova, a Rumunjska je došla na devet domaćom pobjedom 2:0 protiv Lihtenštajna.

U skupini E kvalifikacija za SP 2022. Bjelorusija je u nedjelju na neutralnom terenu u Kazanu ugostila Wales, te je izgubila sa 2:3 u utakmici u kojoj su tri gola pala iz penala.

Gosti su poveli iz penala u 6. minuti kojeg je zabio Gareth Bale. No, uslijedio je preokret, koji se dogodio u razmaku od dvije minute. Prvo je Vitali Lisakovič u 29. minuti iz penala pogodio za 1:1, a u 31. Pavel Sedko zabija za vodstvo Bjelorusa.

U 69. minuti Wales je izjednačio, i to ponovno iz kaznenog udarca, a opet je strijelac bio Gareth Bale. U sudačkoj nadoknadi (90+3) Bale je svojim trećim pogotkom donio pobjedu Velšanima