DOTAKAO SE I FEDERERA

Nakon ovih riječi našeg sportskog psihologa Čilić se zbilja mora zamisliti!

18.07.2017 u 11:27

Bionic
Reading

Poraz u finalu Wimbledona Marinu Čiliću jako je teško pao, a posebno zbog toga što zbog problema s bolnim žuljevima na lijevom stopalu nije mogao dati svoj maksimum. Poznati sportski psiholog Amir Zulić, koji ima veliko iskustvo u individualnim sportovima, iz svog kuta osvrnuo se za tportal.hr na meč Marina Čilića i Rogera Federera te njihove karijere

Finalni meč u Wimbledonu između Marina Čilića i Rogera Federera po mišljenju teniskih analitičara bio je gotov početkom drugog seta, kada je naš 28-godišnji tenisač shvatio da uz probleme sa žuljevima neće moći parirati najvećem tenisaču svih vremena. Frustracija i nervoza koje je u tim trenucima pokazivao nisu se mogle sakriti. S druge strane tijekom cijele svoje karijere upravo su mirnoća i koncentracija u meču bile najjače Federerovo oružje.

'Tenis je vrlo zahtjevan sport, ali i specifičan jer duge stanke tijekom meča mogu biti vrlo nezgodne. Naime tijekom tih čestih stanki može se dogoditi da igrač počne razmišljati o igri na način koji mu može pomoći, ali i poprilično odmoći, a da nije toga svjestan', za tportal.hr kazao je Amir Zulić iz tvrtke Ponder dodavši:

'Igrač u tim trenucima razmišlja na način da samom sebi pomogne, a često se dogodi suprotno. Zato je upravo u takvim situacijama dobro imati u svom timu sportskog psihologa koji igrača uoči meča priprema na tako nešto. Primjerice, treba podsjetiti kako je Roger Federer, kada je bio mlađi, jako puno vremena provodio sa sportskim psihologom kako bi obuzdao svoj temperament. Kao tinejdžer često je lomio rekete i bio je jako nervozan da bi se gotovo preko noći drastično promijenio upravo zahvaljujući sportskom psihologu', dodao je Zulić koji u svojoj karijeri ima iskustvo rada s tenisačima, stolnotenisačima te u velikom broju s natjecateljima iz borilačkih sportova.

Iz krugova bliskih Marinu Čiliću doznali smo da u njegovom timu nije angažiran sportski psiholog, a hoće li učiniti to nakon nekoliko teških poraza i niza nervoznih reakcija, nije poznato. Stara poslovica kaže da nikad nije kasno.

'Ima li Čilić sportskog psihologa, zaista ne znam. No ako želiš biti najbolji na svijetu, u tom slučaju osim trenera za taktiku, kondicijskog trenera, fizioterapeuta, nutricionista i sve ostale u timu trebaš imati i sportskog psihologa. Primjerice od 300 najboljih golfera na svijetu, 99 posto ih ima sportskog psihologa', kaže Zulić, naglasivši kako su individualni sportovi s najvećim brojem sportskih psihologa upravo golf i tenis, uz dodatak kako je jedan od glavnih razloga za to velik novac koji se okreće u ta dva sporta.

Za kraj je nekoliko riječi kazao o finalnom meču između Marina Čilića i Rogera Federera te njihovom govoru tijela:

'Gledao sam pozorno meč i čim se vidjelo na Čiliću kako komentira neke situacije i reagira pretjerano nervozno, vidjelo se da nešto nije u redu. Ubrzo se pokazalo da mu zbog bolnih žuljeva u tom meču ništa ne bi pomoglo. No gledatelji i navijači vole takve igrače koji im nisu dosadni, kao što su tijekom svojih karijera slovili Björn Borg, Pete Sampras ili danas Roger Federer. Međutim njihova tajna uspjeha bila je mirnoća i samokontrola i zbog toga su tako uspješni.'

Za kraj je Zulić poslao poruku svima u Hrvatskoj koji još uvijek imaju loše mišljenje o sportskoj psihologiji:

'Ako neki sportaš angažira sportskog psihologa, to ne znači da s njim nešto nije u redu, nego on želi postati još bolji, želi savršeno pokriti još jedno područje. Poanta je da sportaš sam shvati da na taj način može pravilno razmišljati, kako može podići svoje samopouzdanje i motivaciju te bolje komunicirati s drugima', završio je Zulić koji je posljednjih godina redovit predavač na Nogometnoj akademiji.

Dakle ako Marin Čilić zaista želi postati svjetski broj jedan, što je istaknuo kao jedan od ciljeva, u tom slučaju možda i krene Federerovim putem. No je li Čilić svjestan koliko je sportski psiholog važna karika na tom putu? U svakom slučaju, nakon ovih riječi našeg sportskog psihologa Marin Čilić se zbilja mora zamisliti…

  • +26
Marin Čilić - Roger Federer, finale Wimbledona 2017. Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Toby Melville