U IŠČEKIVANJU PROLJEĆA

Najugodnija igračka iznenađenja HNL-a

09.12.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Tijekom vikenda zatvorena je polusezona prve nogometne lige. Iza nas je 18 kola i tradicionalan broj junaka i antijunaka. Izabrali smo desetoricu koji su ostavili najbolji dojam, a da se to od njih baš i nije očekivalo. Izbor donosimo abecednim redom

Mladen Bartolović (Cibalia)

Najbolje nogometne godine bivši reprezentativac BiH dao je Cibaliji da bi se preko Njemačke, Dinama, Zagreba, Hajduka i Irana vratio na Bosut. Momčad je u pauzi bila rasturena, ali 'Bartol' je dokazao da i u 34. godini može igrati pravi nogomet i najbolji je strijelac zahuktalih Vinkovčana koji ponovno napadaju izlaz u Europu.

Varaždinci su, pritiskani poslovičnom besparicom, morali formirati potpuno novu momčad, a trener Toplak mladu je momčad 'zaokružio' oko kapetana Brezovca. Josip je, nakon trnovitog puta do Varaždinova dresa, dokazao da je kapetanski potencijal i nakon dobrih igara zaradio transfer u Dinamove redove gdje će igrati od proljeća.

Mateo Kovačić (Dinamo)

Od serije mladih bisera za istaknuti je Matea Kovačića koji uz klupske treninge stalno radi i s dvama individualnim trenerima te napreduje svjetlosnom brzinom. Najmlađi je strijelac u povijesti HNL-a i igrač u povijesti Dinama a svaku pruženu priliku iskoristi za demonstraciju nevjerojatnih mogućnosti. Još nije igrao protiv grubih protivnika, ali i to će doći u idućim mjesecima. Rijetko viđen talent potpuno staložene naravi.

Ivan Krstanović (Zagreb)

Stasiti napadač Zagreba dugo je bio osporavan zbog slabije realizacije, ali on stvara golem broj prilika i ove jeseni ih je pretvorio u respektabilnih devet golova. Ostatak momčadi zabio je sedam. Veliko je pitanje hoće li ostati na Trešnjevci; osim mladog stopera Pavlovića trenutačno je najtraženiji igrač 'pjesnika' na nogometnom tržištu.


Siniša Linić (Istra)

Bivši kapetan Rijeke i igrač Hajduka nakon sezone u Izraelu vratio se u Hrvatsku kao slobodan igrač. Glavni je oslonac Vulićeve Istre koja se iz ponora vratila u konkurentne vode i izbacila Hajduk iz kupa. Mnogi su ga otpisali, ali taj vrijedni veznjak sa 28 godina na leđima tek ulazi u najzrelije godine.

Antonio Mršić (Zadar)

Iako su najneuspješniji gosti lige, momčad Zadra čvrsto se drži iznad turbulentnih struja opstanka. Jedno je od iznenađenja Zebićeva sastava Antonio Mršić, sin Cibalijinog trenera, koji se želio razvijati daleko od očeva patronata. Znanje je tesao u drugoj ligi, a danas dominira Zadrovim veznim redom te je našao mjesto u idealnoj momčadi jeseni po izboru SN-a. 'Usput' je i najbolji asistent natjecanja uz Anasa i Ibričića sa sedam dodavanja.

Goran Radnić (Split)

Dvadesetsedmogodišnji Splićanin dugom je obilaznicom tek prije dvije godine zaigrao u rodnom gradu i otad od trećeligaša došao do statusa stupa obrane u najugodnijem iznenađenju prve lige. Propustio je samo jednu utakmicu u momčadi koja je jedan od najčvršćih i najuspješnijih gostiju. Još jedan dokaz da se pametnim ulaganjem može do sasvim pristojna rezultata.

Filip Škvorc (Varaždin)

Zaista je impresivan način na koji se Varaždinci iz godine u godinu dižu iz pepela i čvrsto drže prvoligaški status. Jedan je od oslonaca nove generacije i Filip Škvorc koji je zadnje dvije godine redovito zabijao i dodavao u juniorskoj konkurenciji, a danas je udarna igla seniora. Munjevita prilagodba koja zaslužuje pažnju i vjerojatni brzi odlazak iz grada koji je i u arhitektonskom i u nogometnom smislu još u baroknom razdoblju.

Tonel (Dinamo)

Svaki novi stranac u ligi do neke je mjere 'mačak u vreći', ali portugalski stoper Halilhodžićevu je obranu učvrstio do granitne razine i zaslužio si status pojačanja sezone. Uz vratara Kelavu, koji je nakon povratka porušio sve rekorde, ali njegove kvalitete već su dulje vremena dobro znane. Stav izvan terena i čvrstoća plasirale su ga među ljubimce publike i za Dinamo će biti dobro ako se bivši igrač Lisabona dulje zadrži u Zagrebu.

Ante Vukušić (Hajduk)

Sinjski dijamant, kako mu tepaju od rušenja Anderlechta, ušao je u sezonu u kojoj se očekivala puna afirmacija i ispunio očekivanja. Prvi je strijelac lige i standardan u sastavu U21, a njegove igre privukle su ozbiljan interes Seville i još nekih velikih klubova. Tek mu je 19 godina, a najbolje tek dolaze.