VELIKE PROMJENE

Na najnovijoj Fibinoj rang ljestvici Hrvatska je pala unatoč pobjedama, evo i zašto

15.09.2023 u 17:30

Bionic
Reading

Međunarodni košarkaški savez (FIBA) u petak je, pet dana po završetku je Svjetskog prvenstva na kojemu je u Manili naslov osvojila reprezentacija Njemačke, objavila novu rang-listu

Prvo mjesto preuzele su SAD usprkos tomu što su u Manili ostale bez odličja, na četvrtom mjestu s tri poraza.

SAD su na vrh stigle sa 786.6 bodova pretekavši europskog prvaka Španjolsku, koja je obranu naslova osvojenog prije četiri godine okončala ispadanjem u drugom krugu natjecanja po skupinama, koja je na drugom mjestu sa 778.2 bodova.

Novi svjetski prvak Njemačka ostvarila je skok od osam pozicija te je po prvi put u svojoj povijesti među tri najbolje rangirane nacije po FIBA-i, na trećem mjestu sa 759.7 bodova.

Veliki skok sa 15. na šesto mjesto ostvarila je i Kanada, koja je u Manili osvojila broncu, svoju prvu medalju sa svjetskih prvenstava, dok je najugodnije iznenađenje SP-a Latvija popravila plasman za čak 22 mjesta i sada je osma.

Iako je ovo ljeto odigrala bez poraza kako u pretkvalifikacijama za EuroBasket tako i na pretkvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine, Hrvatska je pala za četiri mjesta, sa 26. na 30.

Razlog je jasan, propustili smo Svjetsko prvenstvo koje je katapultiralo mnoge uključujući i Južni Sudan koji je sa 63. stigao 31. poziciju zahaljujući tomu što je kao najbolja afrička reprezentacija na ovom SP izborila plasman na OI.