uz veliku obljetnicu

Na današnji dan prije 55 godina Dinamo se upisao u povijest, a Englezi su ih dobro zapamtili; može li se povijest ponoviti?

06.09.2022 u 10:18

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama ovog utorka (Arenasport 1, 18.45 sati) otvaraju svoj osmi nastup u najprestižnijem klupskom natjecanju, Uefinoj Ligi prvaka. S druge strane bit će engleski velikan, odnosno Chelsea, koji u maksimirski okršaj ulazi kao veliki favorit. A takvim su se 1967. godine smatrali i u Leeds Unitedu, ali u dvije utakmice morali su stisnuti ruke Modrima

Uh, kad bi se povijest ponovila. Naravno, neusporedivo je jednu utakmicu s Chelseajem 'trpati u isti koš' s onom 1967. godinom, kada je osvojen povijesni europski trofej, no sigurni smo da bi pobjeda nad londonskom momčadi, kada je apsolutni nesrazmjer između vrijednosti dviju momčadi jako velik, izazvala reakciju u nogometnom svijetu.

No, do iščekivanja večerašnjeg maksimirskog okršaja, vraćamo se 55 godina unazad, na najljepšu priču maksimirskog kluba, a koju su opisali na klupskim stranicama. Ipak je to jedini europski trofej koji je Dinamo osvojio u svojoj povijesti.

Englezi su napadali, silovito pritiskali, Dinamov je obrambeni bedem bio pred kušnjom, ali opet su najbliži pogotku bili – Zagrepčani. Glavni 'highlight' s utakmice je dalekometni 'projektil' kojim je Denijal Pirić uzdrmao gredu. Na današnji dan prije 55 godina, 6. rujna 1967., Dinamo je u uzvratnoj finalnoj utakmici u gostima protiv Leeds Uniteda odigrao 0:0 i tako obranio prednost od 2:0 iz prvoga, zagrebačkog ogleda, što je značilo da je osvojio svoj najveći trofej u povijesti: pokal Kupa velesajamskih gradova, natjecanja koje je kasnije preraslo u Kup Uefa, današnju Europsku ligu.

Dinamo je u prvom ogledu u Zagrebu pobijedio s 2:0, strijelci su bili Marijan Čerček i Krasnodar Rora, a 0:0 u uzvratu označilo je veliko slavlje čija 'jeka i danas odzvanja maksimirskim odajama'.

Tadašnja Leedsova zvijezda Billy Bremner, igrač čiji spomenik danas krasi ulaz na znameniti Elland Road, hrabrio se motivirajućim najavama:

'Istrgnut ćemo pehar iz Dinamovih ruku!'

Najatraktivniji sportski sadržaj ja na MAXtv-u! Aktivirajte sportski paket ili saznajte više informacija OVDJE.

Nakon utakmice je ton bio ponešto drukčiji: 'Propustili smo priliku da u Leedsu osvojimo vrlo važan trofej, no ne treba zaboraviti da je Dinamo jedna od najvećih europskih momčadi i da je bilo teško postići nešto više od 0:0'.

Pred 50.000 gledatelja Englezi su žestoko krenuli ka Dinamovim vratima uz silovit pritisak u prvih pola sata. Junaci te večeri bili su vratar Zlatko Škorić, središnji obrambeni dvojac Mladen Ramljak i Filip Blašković...

Unatoč pritisku, bilo je vrlo malo izravnih udaraca prema vratima. Engleski su mediji ocijenili plave kao izvanrednu momčad, taktički jaču i spretniju od domaćina.