SRAMOTNO I OPASNO

Morbidne naljepnice Armade zazivaju Livajinu smrt, oglasio se HNS

05.10.2023 u 17:09

Bionic
Reading

U subotu se u 11. kolu SuperSport HNL-a igra Jadranski derbi u kojem se na Rujevici sastaju Rijeka i Hajduk (18:30, MAXSport 1, MAXtv) Stadion je rasprodan, Rijeka živi za ovu utakmicu, a očekuje se velik broj navijala Hajduka.

U subotu se u 11. kolu SuperSport HNL-a igra Jadranski derbi u kojem se na Rujevici sastaju Rijeka i Hajduk. Stadion je rasprodan, Rijeka živi za ovu utakmicu, a očekuje se velik broj navijala Hajduka. Sudar je to prvoplasirane i drugoplasirane momčadi na prvenstvenoj ljestvici, a ta činjenica dodatno podiže tenzije.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Utakmica je to visokog rizika, a vatru su dodatno potpalili pripadnici Armade koji su izradili i podijelili morbidnu naljepnicu na kojoj piše: 'Umri Livaja!'

Do sada su ga u Rijeci dočekivali skandiranjem, pjesmom i transparentima sličnog ili istog sadržaja, a sada već organizirano dijele naljepnice s kojima zazivaju Livajinu smrt.

Koliko bolestan moraš biti da takvo nešto pomisliš, a kamoli staviš u distribuciju? Naljepnice se lijepe po gradu i pokazuju da je mržnja prema reprezentativnom napadaču i najboljem igraču SuperSport HNL-a u protekle dvije sezone prešla granice rivalstva i zdravog razuma.

Vraća nas ova priča na famozni trening reprezentacije na Rujevici na kojem mu se s tribina prijetilo lomljenjem kostiju.

Mateo Kovačić i Bruno Petković su stali u zaštitu reprezentativnog suigrača, a sve je završilo jednom od najtužnijih priča hrvatskog nogometa - Livajinim odlaskom te kasnijim nepozivanjem u reprezentaciju zbog činjenice da bi njegova nazočnost mogla isprovocirati navijače Rijeke i reprezentacije na Rujevici. Ta je odluka podijelila hrvatsku javnost, a vatrogasni aparat je u rukama Marka Livaje koji je ponovno dobio poziv Izbornika Zlatka Dalića.

Tko će i kako zabraniti ulazak na stadion idejnim začetnicima organiziranog čina širenja mržnje i zazivanja smrti Marka Livaje? Republika Hrvatska ima zakone, gradovi nadzorne kamere, pripadnici Armade administratore stranica. Tko je tiskao naljepnice. Je li itko u tom lancu pomislio da je riječ o opasnom činu ili stvarno živimo u uvjerenju da je sve to dio navijačkog folklora? Ako mislite da je ovo drugo zamislite da se na naljepnicama nalazi vaše ime i prezime.

Netko mora na vrijeme povući ručnu, dok se zlo i bolest ne raširi. Tada će biti kasno.

Oglasio se HNS: Pozivamo sve odgovorne navijače da ne pristanu sudjelovati u širenju mržnje

O sramotnom širenju mržnje se oglasio i Hrvatski nogometni savez.

'Hrvatski nogometni savez upoznat je s masovnim širenjem naljepnica koje sadrže neprihvatljivu poruku mržnje prema hrvatskom reprezentativcu Marku Livaji.

Hrvatski nogometni savez u kontaktu je s nadležnim tijelima Ministarstva unutarnjih poslova te je upoznat kako je kriminalističko istraživanje zbog navedenog govora mržnje u tijeku. Savez podržava takvu aktivnost MUP-a te pozivamo sve odgovorne navijače da ne pristanu sudjelovati u širenju mržnje kojoj nije mjesto u sportu ni društvu, za razliku od zdravog rivalstva.

Hrvatski nogometni savez osuđuje svaki oblik govora mržnje, fizičko i verbalno nasilje te smatramo ovakvu poruku krajnje neprihvatljivom te opasnom. Nogomet donosi puno radosti, emocija i strasti cijelom društvu te ga zajedno trebamo štititi od mržnje, diskriminacije i nasilja.'

Standings provided by Sofascore

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.