S TUGOM U GLASU

Marko Mlinarić o svom posljednjem susretu s Ćirom Blaževićem: Taj njegov optimizam vraćao mi je vjeru...

08.02.2023 u 09:05

Bionic
Reading

Dinamo, Zagreb i Hrvatska više od dva desetljeća čekali su naslov prvaka. A onda se na Maksimiru 1980. godine pojavio Ćiro Blažević s bijelim šalom i dvije godine potom poveo Zajeca, Kranjčara, Cerina i Mlinarića do prvenstvene krune te bacio Zagreb u trans

Miroslav Ćiro Blažević u Hrvatsku se vratio 1979. preuzevši Rijeku, a u prosincu iduće godine postao je trener Dinama. Momčad je preuzeo na 14. mjestu, a na kraju sezone Modri su bili peti.

Iduće sezone uslijedila je 'Dinamova eksplozija', a sve je kulminiralo nezaboravnim 'plavim proljećem' 1982., kad je Dinamo predvođen Velimirom Zajecom, Zlatkom Kranjčarom, Markom Mlinarićem, Stjepanom Deverićem... protutnjao do naslova prvaka.

>> Ćiro Blažević u velikom intervjuu otkrio svog favorita za novog trenera Dinama te što mu je rekao Franjo Tuđman i što misli o Zdravku Mamiću

Prvog nakon 24 godine čekanja. Godinu kasnije klub je vodio i do pokala pobjednika Kupa, posljednjeg Dinamova trofeja u SFRJ.

Prošle godine ta je generacija, po mišljenju mnogih i najkarizmatičnija jer je bila sastavljena od domaćih dečki, obilježila 40. obljetnicu od tog naslova, pa su se na istom mjestu našle legende kluba, na čelu s Markom Mlinarićem i trenerom Miroslavom Ćirom Blaževićem.

'Ne mogu vjerovati da nam je to bio zadnji susret. Znali smo svi da je Ćiro bolestan, pisalo se o tome, ali njegov optimizam, veselje i duhovitost bili su mi vjera da će izaći kao pobjednik iz ove bitke. Nažalost, nije. No svi ćemo jednog dana otići', s tugom u glasu javio se za tportal Marko Mlinarić, motor tadašnje Ćirine momčadi.

'Eto, baš na tom okupljanju evocirali smo brojne uspomene na tu famoznu 1982. godinu. Svi smo bili pomalo nostalgični. I što mu sada, mom najdražem treneru iz seniorskih dana, karizmatičnom vođi, mogu reći osim HVALA za sve što je napravio za Dinamo i hrvatski nogomet.'

  • +22
Miroslav Ćiro Blažević - karijera Izvor: EPA / Autor: Achim_Scheidemann
  • +9
Miroslav Ćiro Blažević Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić