tko će odgovarati?

Marijo Strahonja iskreno o propustima sudaca u 10. kolu Hrvatski Telekom Prve lige: Nije bilo na nivou, bila je to 'crna zona'...

27.09.2021 u 22:26

Bionic
Reading

Imaju pomoć VAR-a, ali i dalje rade katastrofalne pogreške i previde. Da, to su nogometni suci u Hrvatskoj. Posebno su se 'iskazali' u 10. kolu Hrvatski Telekom Prve lige, a sve njihove 'bravure' istaknuo je Marijo Strahonja u emisiji Stadion na HRT-u. Zaključio je kako su Gorica i Hajduk oštećeni za čiste jedanaesterce, Slaven Belupo također... No, nije to sve

Sudački ekspert Marijo Strahonja smatra da je suđenje u 10. kolu Hrvatski Telekom Prve lige u najmanju ruku bilo manjkavo.

'Suđenje nije bilo na nivou kakvog priželjkujemo, no rekao bih da je to bila jedna 'crna zona', koja se dogodila ne samo sucima nego i općenito sportašima kakve se često događaju između 10. i 13. kola. Suci se pripremaju tridesetak dana prije prvenstva, kreće prvenstvo, tada je važno pokazati smjer, onda dolazi kratka 'crna zona', događaju se i u drugim ligama, nadam se da će suci kroz novi seminar krenuti nabolje', rekao je Strahonja. Iako, naš je dojam da su naši suci, čast izuzecima, veći dio vremena u 'crnoj zoni'. A uz sve to imaju i pomoć VAR-a... Što bi tek bilo da ga nema?

Proanalizirao je potom HRT-ov sudački ekspert tri sporne situacije u derbiju kola između Gorice i Rijeke.

Prva sporna situacija bio je Krešićev start nad Mitrovićem u 9. minuti, koji je primijetio VAR:

'Bila je to količina nogu gdje sudac nikako nije mogao vidjeti taj start. Srećom postoji VAR tehnologija i opravdani je jedanaesterac za Goricu', kazao je Strahonja. No, je li mogao biti i crveni karton?

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

NK Gorica - NK Rijeka 3:4 sažetak utakmice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

'Đon je otišao stvarno visoko na potkoljenicu. Možda bi bilo bolje da je bio i crveni karton, ali žuti je isto prihvatljiv.'

Druga sporna situacija bio je jedanaesterac za Rijeku u 57. minuti, Doka je igrao rukom u kaznom prostoru i još je dobio žuti karton.

  • +9
NK Gorica - NK Rijeka, HT Prva liga, 26.9.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Ispravna disciplinska mjera, žuti karton. No bio je previd kod kaznenog udarca, jer igrač Rijeke je prerano ušao i trebao se ponoviti kazneni udarac', upozorava Strahonja na još jedan previd suca Zebeca kojim je Gorica oštećena.

No, najspornija situacija dogodila se u samoj završnici, u trećoj minuti sudačke nadoknade. Nije dosuđen, ali je li to bio kazneni udarac za Goricu nakon pada Dvornekovića?

NK Hajduk - NK Lokomotiva 1:0 sažetak utakmice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

'Trebao je biti kazneni udarac. Vidljivo je da je došlo do udaranja po listu igrača, s pravom je reagirao sudac iz VAR sobe, no došlo je do pada koncentracije. Vjerujem da će ovo dati dodatan podražaj da odluke ubuduće budu ispravnije', zaključio je Strahonja uz napomenu da su u ovom kolu - prama njegovoj ekspertizi - još neke momčadi značajno oštećene.

Hajduk protiv Lokomotive i Slaven Belupo protiv Dinama ostali su uskraćeni za jedanaesterac, a Osijek je dobro prošao protiv Šibenika kad zbog prekršaja nije isključen Topčagić koji je zaslužio drugi žuti karton...

Hrvatska 1. liga

Gorica-Rijeka3:4
Hajduk-Lokomotiva1:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Rijeka962120
2.Osijek1062220
3.Dinamo Zagreb861119
4.Hajduk961219
5.Gorica1041513
6.Lokomotiva932411
7.Šibenik1031610
8.Istra 196182157
9.Slaven Belupo101366
10.Hrvatski dragovoljac91265

Sljedeće utakmice

27.9.Hrvatski dragovoljac-Istra 1961
1.10.Šibenik-Gorica
2.10.Lokomotiva-Slaven Belupo
2.10.Istra 1961-Rijeka
3.10.Dinamo Zagreb-Hrvatski dragovoljac