BUNDESLIGA

Mandžini golovi na otvorenju Bayernove sezone

19.01.2013 u 16:34

Bionic
Reading

Nogometaši minhenskog Bayerna u subotu su na svom stadionu protiv Greuther Fürtha otvorili proljetni dio prvenstva. Izvrstan start imao je Mario Mandžukić koji je nanovo potvrdio svoju ekstra klasu

U Bundesligi je završila stanka. Najbolji njemački klubovi ponovno su u akciji, a bavarski je gigant na svom stadionu dočekao posljednjeplasiranu momčad prvenstva Greuther Fürth pobijedivši 2:0. Odlično otvaranje u prvoj utakmici nastavka sezone imao je Mario Mandžukić, koji je igrao od prve minute.

Povjerenje Juppa Heynckessa hrvatski je reprezentativac opravdao već u 25. minuti kada je nakon izvrsne akcije postigao izuzetno lijep pogodak te prvi pogodak za bavarski klub u proljetnom dijelu sezone. Istina, zasluge za pogodak ima i gostujući golman Hesl koji je loše regirao na Mandžukićev udarac. Nakon toga, Mandžukić je u 61. minuti glavom postigao i drugi pogodak na utakmici.

Tako je Bayern do svoje prve pobjede u proljetnom dijelu sezone došao na krilima Marija Mandžukića, a nadamo se da ga je gledao Guardiola i vidio na kakvog klasnog igrača može računati.

Ivan Perišić je upisao debi u službenoj utakmici za Wolfsburg koji je na svojoj Volkswagen Areni svladao Stuttgart s 2:0. Igrao je hrvatski reprezentativac na krilnoj poziciji do 75. minute kada ga je zamijenio Thomas Kahlenberg. Ivica Olić je odradio svih 90 minuta za ''vukove'', dok Srđana Lakića nije bilo u sastavu. Brazilac Diego je najprije zabio za domaće u 51. minuti, da bi 16 minuta kasnije asistirao Alexanderu Madlungu za 2:0. Za Wolfsburg je ovo šesta pobjeda ove sezone i tek druga domaća.

Mainz i Freiburg su odigrali neodlučeno 0:0. Kod domaćih je pritom Ivan Klasnić ostao na klupi cijelu utakmicu, dok je njegov imenjak Santini za goste igrao od 80. minute.

Nogometaši Borussije Dortmund podsjetili su na svoje najbolje dane iz prošlih dviju sezona. U zadnjoj subotnjoj utakmici 18. kola Bundeslige kao gosti su pomeli Werder s 5:0.

Bila je to prava rapsodija momčadi Jürgena Kloppa koja je svojom poznatom kombinatornom igrom u potpunosti učinila domaće nemoćnima. Marco Reus je u devetoj minuti potvrdio da je majstor za slobodne udarce. Pogodio je s 19 metara što mu je treći izravni gol iz 'slobodnjaka'' ove sezone u Bundesligi i sedmi ukupno. Svoj sedmi ovosezonski pogodak je samo deset minuta kasnije postigao i Mario Götze. Ilkay Gündogan je sjajno sa svoje polovice proigrao Kevina Großkreutza, ovaj je gurnuo loptu Götzeu koji je pogodio s 18 metara pod gredu. Lopta je na putu okrznula Theodora Gebrea Selassieja

U 48. minuti je Götze nabacio iz kornera, a glavom zabio Felipe Santana. Završnicu su obilježile poljske akcije: Lukasz Piszczek je najprije asistirao Robertu Lewandowskom za njegov 11. pogodak sezone, a potom je proigrao i Jakuba Blaszczykowskog za konačnih 5:0.

Spomenimo još kako je u domaćem sastavu svih 90 minuta na klupi ostao naš Mateo Pavlović koji je ove zime došao u Bremen iz Zagreba. Kod gostiju je, pak, u 84. minuti u igru ušao povratnik Nuri Şahin.

Njemačka 1. liga, 18. kolo
Bayern Munchen 2 0 Furth
Strijelci
1:0 M. Mandžukić (26') 2:0 M. Mandžukić (61')
Sastavi
M. Neuer
Dante
D. van Buyten
D. Alaba
P. Lahm
B. Schweinsteiger
J. Martínez
F. Ribery
T. Müller (70' A. Robben)
M. Mandžukić (85' M. Gomez)
T. Kroos (70' X. Shaqiri)
W. Hesl
L. Sobiech
T. Kleine
B. Rahman
M. Zimmermann
T. Petsos
S. Fürstner
M. Pekovic
Z. Stieber (90' J. Park)
S. Sararer (87' F. Klaus)
C. Nöthe (67' I. Azemi)
Žuti kartoni
J. Martínez 45'
B. Rahman 31'