najavila štrajk glađu

Majka kažnjenog i omraženog predsjednika Španjolskog saveza povlači očajnički potez

28.08.2023 u 15:10

Bionic
Reading

Majka suspendiranog predsjednika Španjolskog nogometng saveza Luisa Rubialesa, kojem je FIFA zabranila rad na 90 dana zbog poljupca u usta nogometašice, zatvorila se u ponedjeljak u crkvu u mjestu gdje živi i najavila štrajk glađu dok se ne pronađe rješenje za 'nehumani' i 'nezasluženi lov' na njenog sina u Španjolskoj

Angeles Bejar se u Motrilu, gradiću sa 60.000 stanovnika na jugu Španjolske, zatvorila u crkvu na neodređeno vrijeme. Kako se doznaje odlučila se za očajnički potez kako bi zaštitila sina...

"Neka Jenni Hermoso kaže istinu i ponovi verziju koju je navela kada se događaj dogodio", rekla je Bejar za novinsku agenciju EFE. "Nije bilo seksualnog zlostavljanja jer je poljubac bio obostran, usuglašen s obje strane, kao što se vidi na snimkama", dodala je. Smatra da je njen sin izložen javnom i medijskom linču bez razloga "jer on nije u stanju nikome nauditi".

"To je situacija u kojoj se svatko mogao naći", rekla je pozivajući javnost na razumijevanje.

Španjolska ženska nogometna reprezentacija je prije tjedan dana osvojila Svjetsko prvenstvo u Australiji gdje su igračice jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podiju, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i 46-godišnji Rubiales. Kada je naišla 33-godišnja igračica Jennifer Hermoso, zagrlio ju je i objema rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao.

Španjolski nogometni savez (RFEF) je isti dan poslao priopćnje s riječima Hermoso gdje ona navodi da je do "obostranog" poljupca došlo uslijed slavljeničke euforije, a Rubiales je izjavio na radiju da je to bio poljubac između dvoje prijatelja. Nekoliko dana kasnije, nakon što su javnost i političari na vlasti kritizirali Rubialesov čin kao "neprihvatljiv" i kao "seksualno nasilje" oglasila se i Hermoso navevši da je RFEF pritiskao nju, njenu obitelj i prijatelje da zaštiti Rubialesa. Poručila je da ona nije odobrila poljubac u usta i da je ona žrtva.

Rubiales je u petak, unatoč zahtjevu sindikata nogometašica da odstupi s funkcije, rekao da neće dati ostavku jer nema razloga za to. Ponovio je da mu je Hermoso bila dala dopuštenje da ju poljubi.

Nakon toga su 23 nogometašice, uključujući Hermoso, poručile da se neće vratiti u reprezentaciju dok je on na čelu saveza.

Međunarodni nogometni savez FIFA zabranio je u subotu Rubialesu obnašanje svih dužnosti u nogometu na 90 dana dok traje disciplinski postupak, nakon čega bi FIFA trebala donijeti konačnu odluku.

Isti dan je 11 pomoćnika izbornika Jorgea Vilde podnijelo ostavke, navevši da prihvaćaju verziju događaja koju je iznijela Hermoso. Vilda je objavio svoje priopćenje u kojem načelno kritizira čin Rubialesa, ali nije odstupio s funkcije izbornika ženske reprezentacije.

Rubiales je u subotu planirao otići iz Madrida na godišnji odmor u Motril za čiji je lokalni klub igrao kao 14-godišnji dječak i gdje počeo igračku karijeru. Na gradskom stadionu je trebao nastupiti u revijalnoj utakmici "Prijatelji Luisa Rubialesa" koju su bila organizirala tri lokalna nogometna kluba. No uslijed najave prosvjeda i medijskog pritiska lokalna vlast je otkazala susret "zbog mogućeg remećenja javnog reda i mira".

RFEF je izvijestio da će ga u idućih 90 dana voditi potpredsjednik saveza, 68-godišnji Pedro Rocha, koji je deset godina na čelu nogometnog saveza pokrajine Extremadure.

Rubiales je vodio RFEF od svibnja 2018. godine te namjerava na sudu "dokazati svoju nedužnost". Španjolska muška reprezentacija osvojila je u lipnju Ligu Nacija, a Španjolska želi zajedno s Portugalom organizirati Svjetsko prvenstvo za nogometaše 2030. godine.

Položaj žena u društvu je osjetljiva tema u Španjolskoj gdje svake godine deseci tisuća osoba marširaju ulicama u prosvjedu protiv nasilja nad ženama i gdje je 2020. godine lijeva koalicijska vlada uspostavila ministarstvo rodne jednakosti koje vodi 35-godišnja Irene Montero, članica lijeve stranke Podemos.