junak pobjede 'zagrebaša'

Ljubimac navijača Zagreba je s 10 golova 'počastio' PSG: Ovo je bio naš mali finale

01.03.2024 u 07:41

Bionic
Reading

Veliku su i važnu pobjedu ostvarili rukometaši Zagreba, pred više od 10.000 navijača u Areni Zagreb je pao bogati i jaki PSG 28:26. Luka Lovre Klarica (22) bio je prvi strijelac 'zagrebaša', utrpao je PSG-u čak deset golova

Znalo se da je Luka Lovre Klarica (22) igrač za velike stvari. Pokazivao je i prošle i ove sezone da ima 'ono nešto', ali nije to radio u kontinuitetu. Jer ipak se radi o mladom igraču, najbolje utakmice ovaj mladac s ubojitom ljevicom tek treba odigrati. A da je na najboljem putu pokazao je baš u četvrtak protiv PSG-a.

Povukao je Klarica kad je najviše trebalo, razbijao je obranu PSG-a kad god je poželio te na kraju bio prvi strijelac s 10 golova. Parižani za njega nisu imali rješenja.

'Što reći nakon ovoga? Pet godina sam tu i imam osjećaj da smo zaista izrasli u pravu ekipu. Ima tu puno mladih igrača koji stasaju svakodnevno uz ove starije, iskusnije koji su zaista sjajni. Velika pobjeda, ali i pobjeda kojom smo pokazali da možemo sa svakim. Ima još posla, ali sigurno smo na pravom putu', kazao je Klarica nakon utakmice te dodao:

'Svjež sam, ništa ne boli, valjda… I stvarno smo postali europska momčad, odrasli smo u Ligi prvaka i imamo svako pravo misliti da možemo pobijediti svakoga. Ovo je bilo naš mali finale i sada idemo dalje.'

Klarica je, uz Iskusnog Timura Dibirova, najbolji strijelac Zagreba u Ligi prvaka ove sezone, obojica su zabila po 49 golova. Uz to ga je s tribina Arene Zagreb gledao i novi izbornik, Islanđanin Dagur Sigurdsson. Iz prve je ruke Sigurdsson imao priliku osjetiti fantastičnu atmosferu među više od 10.000 navijača i shvatiti koliko Hrvati vole rukomet. A vidio je što može Klarica, ali i fantastični Matej Mandić (21) koji je na golu Zagreba sakupio 11 obrana.

  • +47
RK Zagreb - PSG, rukomet, Liga prvaka, 29.2.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Nismo se bojali Pariza tijekom cijele utakmice, bio je gušt igrati, iako smo u prvom dijelu bili malo u grču, ipak nam je većini prvi put da igramo ovdje u Areni u ovakvoj atmosferi. Ipak, mislim da smo i mi mladi malo odrasli i u tim nekim ključnim minutama nismo klonuli, odrasli smo, nikoga se ne bojimo, to smo pokazali ove sezone više puta. Dat ćemo sve od sebe, hvala Bogu dragom, došla je nagrada, rekao je Mandić nakon utakmice.

I da, Klarica i Mandić su se s pravom prometnuli u junake i nove ljubimce navijača. Curice vrište, traže se autogrami, zajedničke fotografije, dresovi... Euforija je kao nekad, u dobra stara vremena kad su u dresu Zagreba 'harali' Ivano Balić, Domagoj Duvnjak, Mirza Džomba, Zlatko Horvat, Igor Vori... A sad su na scenu stupili neki novi klinci i više nego zasluženo preuzimaju taj teret slave.

No, da bi sve u svlačionici ostalo pod kontrolom, da mlade snage ne polete previše, brinu se 'senatori', prije svih kapetan Jakov Gojun i Ivan Čupić.

'Ako želimo biti dobri i napredovati, moramo igrati svaka tri dana dobre utakmice. Ova je treća u nizu dobra, idemo po četvrtu. Ovo su samo dva boda, ništa više od toga. Nema euforije, regeneracija, u subotu je utakmica i idemo u Kiel. Vidjet ćemo dokle ćemo dogurati', rekao je Čupić nakon utakmice i dodao:

'Nervozna je bila utakmica, na poluvremenu nismo puno pričali, ali smo vidjeli da smo u grču i nervozni i nastavimo u istom tonu. Valjda je takva utakmica trebala biti. Šezdeset minuta igrali smo u nervozi, vodili, gubili, vraćali se, živcirali se, sami sebi zagorčavali život. Tonnesen nam je u nekom trenutku pomogao pa nas je Manda spasio. Jednostavno, takva je utakmica morala biti, ali evo. Karakter, zajedništvo, neki su igrali više, neki manje, neki su ozlijeđeni, ali ima nas, pokazali smo da se trudimo i borimo. Osmina finala? Imamo utakmicu u srijedu, vidjet ćemo s koje pozicije idemo. Spremit ćemo se u miru, reprezentacija će svima poremetiti planove, ali ne samo nama nego svima koji igraju Ligu prvaka. Novo iskustvo za mlade, treba dočekati zdrav osminu finala pa dvije, tri, četiri utakmice s Nexeom. Neću ići toliko daleko. Čestitam ljudima, hvala im što su došli, što su prepoznali da se trudimo. I kapetan nam je danas malo prokrvario, ali dobro.'

Da, kapetan Jakov Gojun je odmah na početku utakmice dobio neugodan udarac u lice, napukla je usnica, bilo je krvi, ali iza njega je valjda stotinu ovakvih velikih utakmica. Nema odustajanja...

'Ovo je sve o čemu sam sanjao kada sam se vratio u Zagreb. Mi pobjeđujemo, Arena puna, slavi. Jako sam ponosan na ovu momčad koja je izgradila silan karakter s kojim se danas može suprotstaviti svakome. Čekali smo i dočekali. Nešto prelijepo. Odavno nisam doživio ovakvu atmosferu, hvala ljudi što ste došli u ovako velikom broju, mi smo se odužili na najbolji mogući način. Prošli smo skupinu i to smo htjeli zadnjih par godina. Uspjeli smo i pogotovo mi je drago što smo pobijedili moj Pariz, gdje sam igrao, protiv nekih dečki koji su mi nanijeli puno boli. Drago mi je na kraju što smo Nikolu Karabatića ovako ispratili, dečko je to zaslužio, svaka čast', kazao je Gojun te dodao:

'Moji dečki u svlačionici su pravi, s karakterom. To nas krasi cijele godine. Čekali smo priliku i dočekati, sad se treba spremati za dalje. Ova momčad može jako puno, vjerujem da nećemo sad stati.'

Dotaknuo se Gojun i novog izbornika reprezentacije Sigurdssona koji je utakmicu pratio s tribina...

'Sigurdsson? Vjerujem da je, radi se o stvarno dobrom treneru. Gdje god je bio, napravio je rezultat. Radio je u Berlinu, gdje sam bio i ja, došao nakon njega. Kvalitetan je, ima velik karakter, sigurno će biti red, rad i disciplina. Ne bih htio ulaziti u polemiku je li dobar stranac ili Hrvat. Mi samo želimo rezultat. Hrvatska treba rezultat, tu smo pali, vjerujem da će se Hrvatska vratiti na svoje mjesto i izboriti Olimpijske igre, to je najbitnije', zaključio je kapetan Zagreba Jakov Gojun, a Zvonimir Srna je za kraj poentirao s velikom istinom:

'Bili smo hrabri, odrasli smo kao momčad. Prije tri godine pa još i lani mi bismo ovakvu utakmicu izgubili, a sada smo mi bili ti koji su PSG uvukli u greške i napravili preokret na kraju. Savršen poklon za publiku koja nas je popratila u ovom broju.'

Standings provided by Sofascore