zoi peking 2022.

Lindsey Jacobellis i Nick Baumgartner osvojili zlatnu medalju i ušli u povijest Olimpijskih igara

12.02.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Američki snowboarderi Lindsey Jacobellis i Nick Baumgartner upisali su se u povijest nakon što su osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu u premijernom izdanju discipline cross za mješovite ekipe

Osim što su ušli u povijesti kao prvi pobjednici ove discipline, Jacobellis ima 36, ​​a Baumgartner 40 godina, što njihovu pobjedu još značajnijom. S ukupno 76 godina bili su uvjerljivo najstariji par u natjecanju.

'Nemojte nikada računati na starce', rekla je ushićena Amerikanka novinarima nakon finala.

Za 36-godišnju Jacobellis ovo je drugo olimpijsko zlato nakon što je prije tri dana pobijedila u pojedinačnoj konkurenciji crossa. Ona je sada najstarija Amerikanka koja je osvojila dvije zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama.

Jacobellis je prije 16 godina na ZOI u Torinu u dramatičnom raspletu osvojila 'samo' srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Tada 20-godišnja Amerikanka bila je razočarana, jer je na posljednjem skoku izgubila kontrolu i ostala bez naslova olimpijske pobjednice. Čak 16 godina kasnije osvojila je dva zlata.

'Definitivno smo prošli puno toga, vidjeli smo uspone i padove i borbe jedni drugih. Mislim da smo danas bili sjajni', dodala je.

Drugo mjesto osvojili su Talijani Omar Visintin i Michela Moioli, dok su broncu osvojili Kanađani Eliot Grondin i Meryeta Odine.

'Gledao sam te ljude kako se utrkuju otkako sam se rodio. Nick je 20 godina stariji od mene. Već sam činjenica da sam mogao sudjelovati u velikom finalu s tim dečkima... To je suludo', kazao je Kanađanin Grondin.

Na uvjete natjecanja utjecao je snijeg koji je pao u subotu, Baumgartner je istaknuo kako je iskoristio godine iskustva u svoju korist.

'Prisjetio sam se svojih starih X Games dana i skakao sam što jače mogu na svakom skoku kako bih pokušao doskočiti i iskoristiti gaz kada je to moguće', kazao je.

FINALE

  • 1. Nick Baumgartner/Lindsey Jacobellis (SAD)
  • 2. Omar Visintin/Michela Moioli (Ita)
  • 3. Eliot Grondin/Meryeta Odine (Kan)
  • 4. Lorenzo Sommariva/Caterina Carpano (Ita)