samo za tportal

Legendarni golman 'modrih' sjetio se jednog od najšokantnijih Dinamovih ispadanja, ali i otkrio zašto se ne boji uzvrata protiv Krasnodara: Petković je pokazao da vrijedi 50 milijuna eura

25.02.2021 u 07:58

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama večeras od 21 sat (Arenasport 3, MAXtv) na svom stadionu dočekuju ruski Krasnodar. Riječ je o uzvratnoj utakmici 1/16 finala Europske lige, a u koju 'modri' ulaze s rezultatskom prednošću, jer su prošlog četvrtka u Krasnodaru pobijedili 3:2. Prema tome, vrata osmine finala već su odškrinuta, a danas ih Mamićevi igrači moraju do kraja otvoriti

Dinamo je pobjedom 3:2 kod jakog ruskog suparnika, Krasnodara, koji je u jesenskom dijelu sezone igrao u Ligi prvaka, napravio prvi, prilično veliki korak prema osmini finala Europske lige. Međutim, opuštanja ne smije biti, jer i sama pomisao da je posao već obavljen, mogla bi biti kobna.

Igrao je Dinamo kroz svoju bogatu povijest mnoge velike i važne utakmice, ali malo je bilo slučajeva da je Dinamo slavio u gostima, a onda kao domaćin upropastio odrađeno. Zbilo se to i 1993. godine, u okršajima s rumunjskom Steauom. Tadašnju maksimirsku momčad vodio je Miroslav Ćiro Blažević, a 'modri' su slavili u Bukureštu 2:1. Uzvrat se zbog ratnih okolnosti igrao u Ljubljani, a za Bežigradom je bilo i sedam tisuća Bad Blue Boysa. Nije moglo krenuti bolje, jer Goran Vlaović zabio je za 1:0. Nažalost, dogodio se potpuni preokret, Steaua je pobijedila 3:2 i prošla dalje. Uz Ćiru, na klupi je bio i Marijan Vlak, legendarni golman Dinama iz 1982., a danas glavni skaut kluba iz Maksimirske.

'Ah, kakva je to utakmica bila. Mi smo i u Bukureštu bili bolji, mogli smo slaviti i uvjerljivije. Izgledali smo odlično, a tako smo krenuli i u Ljubljani. Zabio je Vlaović za 1:0, dakle povećao našu prednost. Sjećam se da je pri proslavi gola nespretno udario glavom, ali i da je neko vrijeme, što mi na klupi u tim trenucima nismo imali pojma, bio dezorijentiran, jer zadobio je lakši potres mozga. Naravno, nakon vodstva, svi smo pomalo bili u euforiji, a protiv takvih momčadi, kao što je Steaua, to se nije smjelo dogoditi. Gosti su do kraja poluvremena izjednačili, potom nam vrlo brzo na početku drugog i zabili dva gola za preokret. Ispali smo isključivo našom greškom, ali nažalost, takvi se preokreti događaju. Pa i najvećima, koji povedu i 3:0, a na kraju bude i 3:3', prisjetio se danas 65-godišnji Marijan Vlak, koji je u Dinamovom dresu igrao od 1974. do 1988. godine.

Dinamo je tih godina, ustvari još iz vremena dok ste i vi igrali, često zapinjao na prvim stepenicama?

'Da, jer Dinamo je nije imao takvih europskih rezultata, i uvijek smo kretali s najjačim suparnicima. Još u moje vrijeme, a posebno tih godina, nakon osamostaljenja Hrvatske. Sjećam se utakmice protiv Spartaka, kada smo mogli napraviti veliki preokret. Zatim i ogleda kod Auxerrea, jer smo u prvoj utakmici pobijedili 3:1, da bi u uzvratu, iako smo igrali bez isključenog Solde, prvi vodstvu domaćih 2:0, imali priliku srušiti im snove, no Cvitanović je promašio čisti zicer. A onda smo od 1997., i one famozne pobjede protiv beogradskog Partizana, izdržali skoro do zime u Europi. Tada smo ispali nes(p)retno od madridskog Atletica. Potom smo dvije sezone igrali Ligu prvaka, skupljali iskustva. Klub je rastao u svakom pogledu, organizacijskom, financijskom, igračkom. I taj je proces doveo do toga da se Dinamo sada više ne spominje kao 'tamo neki klub', već je respektabilan suparnik svima. Za nas se sada zna svugdje u Europi, i zbog činjenice da mnogi igrači koji su ponikli u njemu igraju za najveće europske klubove, u reprezentaciji, što je u stvari šlag na torti za sve dosad učinjeno'.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +16
FC Krasnodar - NK Dinamo, Europska liga, 18.2.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

Šlag na torti ipak očekujemo tek za koji tjedan, možda i mjesec, jer protiv Krasnodara vjerujemo u prolazak?

'Ma, bilo bi sjajno da prođemo večeras, potom i u sljedećem kolu. Ali moramo biti jako oprezni. Krasnodar je u prvoj utakmici pokazao neke slabosti, ali i puno vrlina. Igrali su 'va banque', s dosta rizika, a kada bi izgubili loptu nisu se znali brzo vraćati. Evidentno je da su Mamić i ostatak stručnog stožera dobro proučili njihovu igru, dobro ih 'snimili'. Međutim, ne smijemo se zavaravati, jer Krasnodar je ozbiljna momčad, i zato sam siguran da ćemo gledati odličnu utakmicu. Jer oni sada nemaju što izgubiti. Mene veseli da u našoj momčadi, u kojoj je odlična atmosfera, nema opuštanja, nitko ne misli da je posao gotov, već se priča da se u utakmicu ulazi kao da je 0:0. Ovdje bih samo još dodao da mi je jako žao što neće biti naših navijača na tribinama, jer vidjelo se i u Rusiji, iako je tek dio kapaciteta bio otvoren za gledatelje, koliko je ljepše i ugodnije igrati kada se čuje pjesma s tribina. Znam da bi tako bilo i kod nas, ali što je, tu je'.

U toj prvoj utakmici briljirao je Bruno Petković i pokazao kakva se klasa krije u njemu. Ali samo kad je raspoložen.

'Da, Petković je u toj utakmici pokazao da vrijedi, prema cijenama koje se danas lansiraju, i 50 milijuna eura. Definitivno je odigrao čudesno, pokazao je kakva je klasa i kakav je potencijal. Bila je to čista fantazija. Ali to treba pokazivati u kontinuitetu. No, vidjeli smo i dosta utakmica, u kojima je izgledao indiferentno. Ipak, vjerujem da ga je i ova utakmica potaknula da zadrži taj visoki nivo, kakvim nas je već oduševljavao i u Dinamovom, ali i reprezentativnom dresu'.

A i vaš nasljednik na golu, Dominik Livaković, očito je nadvladao onu malu krizu s početka nastavka sezone?

'Ma, uopće je nepotrebno govoriti o njegovoj klasi. Livaković već dvije, tri sezone brani na najvišem nivou. Jasno, i njemu se može dogoditi koji kiks, ali to je sve iza njega i uopće ne treba sumnjati u njegove mogućnosti', zaključio je Marijan Vlak.

Izvor: Wochit / Autor: tportal / Arenasport