SIR I OFICIR

Kraljica podarila viteške titule biciklistu i jedriličaru

29.12.2012 u 20:16

Bionic
Reading

Biciklist Bradley Wiggins i jedriličar Ben Ainslie novi su vitezovi Ujedinjenog Kraljevstva! Kraljica Elizabetha II odlučila je dvojicu vrsnih sportaša darivati najviših ordenom časti uoči kraja 2012. godine

Wiggins je proteklog ljeta postao prvi Britanac koji je osvojio najprestižniju biciklističku utrku svijeta Tour de France. Svega 11 dana kasnije okitio se i zlatnom medaljom na Olimpijskim igrama, a dva dana prije kraja 2012. godine dobio je najviše moguće državno priznanje.

'Nikada nisam mogao ni zamisliti da ću postati vitez. To je uistinu velika čast, iako je prihvaćam i s malo skepticizma. Bit će mi potrebno jedno vrijeme da mi sjedne', rekao je po novome Sir Bradley Wiggins.

Za one koji ne znaju, Wiggins je zaista posebna vrsta sportaša, koja se bavi jednim od najtežih sportova na svijetu, ali istovremeno pije, puši i tulumari do ranih jutarnjih sati u noćnim klubovima.

Ainslie, koji je osvajao medalje na svim Olimpijskim igrama još od Atlante 1996. godine, također je dobio najviše državno priznanje. U Londonu je Ainslie osvojio svoju četvrtu uzastopnu zlatnu medalju, kojom je postao najuspješniji olimpijski jedriličar svih vremena.

Recimo i da je tenisača Andyja Murrayja, koji je u 2012. godini osvojio zlato na Olimpijskim igrama, te prvi Grand Slam karijere (US Open), kraljica Elizabetha imenovala 'Oficirom' Ujedinjenog Kraljevstva. Četvrto je to po redu najviše priznanje koje jedan čovjek može primiti u Ujedinjenom Kraljevstvu.