odlazi u povijest

Koronavirus presudio Lokerenu; poznati belgijski klub ugašen nakon gotovo 100 godina postojanja...

20.04.2020 u 15:03

Bionic
Reading

Trgovački sud u Dendermondeu proglasio je bankrot donedavnog belgijskog prvoligaša Lokerena koji je prije nekoliko godina igrao grupnu fazu Europske lige. Predsjednik Lokerena, Louis De Vries, potvrdio je kako se neće žaliti na ovu presudu te da će klub poštovati sve sudske odluke

Dvostrukom osvajaču belgijskog Kupa iz 2012. i 2014. godine presudila su dugovanja, u ovom trenutku radi se o točno pet milijuna eura. Zbog nemogućnosti da pronađe novog sponzora klub je sada i konačno, sudskom odlukom, ugašen.

'Na moju veliku žalost moram priznati da bez obzira na silne pokušaje nismo uspjeli pronaći investitora u zadanom roku', kazao je predsjednik kluba Louis De Vries. Sigurno je kako su trenutna pandemija koronavirusa i financijska kriza koja će uslijediti samo 'pogurali' Lokeren prema provaliji iz koje više nema izlaza.

Lokeren je osnovan 1923. godine, a često je u ovih gotovo 100 godina postojanja igrao u europskim kupovima. Najveći uspjeh kluba je drugo mjesto u prvenstvu u sezoni 1980./'82., a iste je sezone dogurao i do četvrtfinala Kupa UEFA. No, klub se već nekoliko godina bori s financijskim problemima, a to se osjetilo i na rezultatima te je 2019. godine ispao u drugu ligu.

Belgijski mediji spominju kako bi klub mogao ponovo početi djelovati nakon fuzije s amaterskim klubom VW Hamme.

Posljednjih su desetak godina kroz momčad Lokerena prošli mnogi hrvatski nogometaši, a spomenut ćemo Marija Carevića, Darija Melnjaka, Marija Tičinovića, Jakova Filipovića...