SPEKTAKL U LISINSKOM

Koncert u spomen na Dražena Petrovića - Mozarta

04.06.2013 u 16:09

Bionic
Reading

U petak, 7. lipnja, Zagrebačka filharmonija održat će koncert u sjećanje na jednog od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša, Dražena Petrovića

Spektakularni koncert pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja održat će se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i u suorganizaciji Zagrebačke filharmonije, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Košarkaškog kluba Cibona, koji je odveo dva puta na tron Europe.

'Prošlo je 20 godina otkad nas je napustio Dražen, ali sada je jasno da nismo izgubili Dražena niti je on napustio nas. On živi sa svima nama i on je trajno nadahnuće mnogim ljudima. Zaista sam sretan što će Dražen odigrati još jednu utakmicu pred reflektorima i punim tribinama', slikovito se sa smiješkom na licu izrazio Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane.

Miljenko Puljić, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, detaljno je opisao program koji će završiti glazbom Mozarta uz dodatak kako je 'Dražen bio košarkaški Mozart'.

Biserka Petrović, majka Dražena Petrovića, sa suzama u očima govorila je o koncertu u Lisinskom i Draženu:

'Više volim kada drugi govore o Draženu, a ja na sve što se dogodilo u ovih 20 godina mogu reći kako Dražen više nije legenda - on je postao mit. Ovaj koncert nije slučajan jer Dražen je volio glazbu, a učio je svirati i gitaru. Košarkaški stručnjaci znali su za njega reći kako je bio umjetnik u sportu.'

Predsjednik KK Cibona i pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić o Draženu je govorio u superlativima i za njegovu igru je kazao kako je bila 'kao da je svirao, dirigirao i komponirao' te je dodao kako je 'Dražena nemoguće zaboraviti'.

Draženovi bivši suigrači Zoran Čutura i Franjo Arapović oduševljeni su idejom o koncertu posvećenom Draženu.

'Koliko je tužno toliko je i ugodno obilježiti 20 godina od odlaska velikog sportaša. Koliko je Dražen bio moćan i arogantan na parketu, toliko je bio skroman i ponizan izvan terena. Često se znam upitati kako bi naša košarka izgledala danas da je Dražen ostao živ', kazao je Čutura koji već godinama radi kao novinar.

Arapović je ispričao i nekoliko anegdota vezanih uz njega i Dražena. Kazao je kako mu je bila velika čast igrati s Draženom:

'Čim mu je nadimak bio 'košarkaški Mozart', tu ne treba ništa dodati. Dražena nema 20 godina, ali mi koji smo s njim bili bliski svaki dan spominjemo Dražena i živimo s njim.'

Košarkaškom Mozartu orkestar Zagrebačke filharmonije izvest će djela Mozarta, Haydna i Albinonija koja će pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja i uz pratnju zbora Ivan Goran Kovačić zvučati još uzvišenije i svečanije sukladno veličini i značenju prigode.