velika nagrada kine

Kiša izazvala totalni kaos u Šangaju; Lewis Hamilton napokon zablistao

19.04.2024 u 11:55

Bionic
Reading

Kvalifikacije za sutrašnju sprint utrku (5 sati) uoči Velike nagrade Kine u Šangaju obilježila je jaka kiša u samoj završnici koja je na kraju i 'skrojila' startni poredak

Rezultati kvalifikacija za sprint utrku su pomalo iznenađujući, ali sve je to zbog kiše koja je počela padati u drugom dijelu te je na kraju kreirala pravi spektakl.

S prve pozicije će tako startati Lando Norris u McLarenu koji je odvozio fantastičan krug u trećem dijelu kvalifikacija i najbolje se snašao u kišnim uvjetima. Britanac je imao krug u vremenu 1:57.940 te je u posljednjim krugovima uspio 'preskočiti' iznenađujuće dobrog Lewisa Hamiltona (Mercedes).

Baš je Lewis Hamilton napravio najveće iznenađenje, stigao je do druge pozicije i još jednom pokazao da mu u kišnim uvjetima malo tko može parirati. Istina, Mercedesov bolid je i dalje loš pa je Hamilton za Norrisom zaostao više od sekunde, ali i to je bilo dovoljno za drugu poziciju i start iz prvog reda.

'Ovo su uvjeti u kojima moraš dosta riskirati. Odvezao sam dobar zadnji krug i to je bilo dovoljno na prvo mjesto. Žao mi je što ovo nisu bile 'prave' kvalifikacije, ali i s ovime sam zadovoljan', izjavio je Norris.

Treći je Fernando Alonso (Aston Martin), a iza njega je aktualni prvak Max Verstappen kojeg je kiša na kraju najviše koštala.

Peti će startati Carlos Sainz u Ferrariju, a iza njega su završili su Sergio Perez, Charles Leclerc, Oscar Piastri, Valtteri Bottas i Zhou Guanyu koji su u TOP 10.

Razočarao je George Russell koji je zauzeo 11. poziciju, za njega će startati dvojac iz Haasa Kevin Magnussen i Nico Hulkenberg, a zatim slijede Daniel Ricciardo i Lance Stroll koji je iznenadio i slavio na prvom slobodnom treningu, ali to na žalost nije opravdao i u kvalifikacijama za sprint.

Sprint utrka na stazi u Šangaju vozi se u subotu u pet sati ujutro po našem vremenu. Vozači će proći 19 krugova na stazi dugoj 5,451 km.

Max Verstappen je nakon četiri utrke i tri pobjede u vodstvu sa 77 bodova. Prati ga njegov momčadski kolega Sergio Perez sa 64 boda. Treće i četvrto mjesto drže vozači Ferrarija Charles Leclerc (59 bodova) i Carlos Sainz Jr. (55 bodova).