SVIJET OSTAO BEZ REKORDA

Katastrofa skijaškog Svjetskog kupa; otkazane zadnje utrke završnice; organizatori i FIS nemoćni

18.03.2018 u 11:08

Bionic
Reading

Nedjeljni veleslalom skijašica i slalom skijaša na finalu Svjetskog kupa u švedskom Areu otkazan je zbog loših vremenskih uvjeta

Tako je Mali kristalni globus u veleslalomu po treći put u karijeri osvojila Njemica Victoria Rebensburg, koja je na zadnju utrku donijela 92 boda prednosti pred drugoplasiranom Francuskinjom Tessom Worley.

Rebensburg je prva dva Mala kristalna globusa, kao najbolja veleslalomašica u Svjetskom kupu, osvojila 2011. i 2012. godine.

Nešto kasnije organizatori su bili primorani otkazati i muški slalom zbog jakog vjetra, ali što se tiče konačnog pobjednika tu su stvari bili već neko vrijeme poznate.

Austrijanac Marcel Hirscher već je prije osigurao sedmi uzastopni Veliki kristalni globus kao ukupni pobjednik Svjetskog kupa, kao i svoj peti Mali globus kao najbolji svjetski slalomaš. No, u nedjelju je mogao doći do novog rekordnog ostvarenja, jer je lovio 14. pobjedu u ovoj sezoni.

Subotnjim trijumfom u veleslalomu Hirscher je izjednačio rekord po broju pobjeda u jednoj sezoni (13) koji sada dijeli s legendama alpskog skijanja, Šveđaninom Ingemarom Stenmarkom i sunarodnjakom Hermannom Maierom.

  • +3
Marcel Hirscher na Igrama u Pjongčangu 2018. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hirscher je sezonu završio sa 1620 bodova, 335 više od drugoplasiranog Henrika Kristoffersena koji mu je bio najveći suparnik i za Mali globus u slalomu, u kojem je Austrijanac skupio 874 boda, a Norvežanin 710.

Posljednjih sezona sve je više otkazivanja utrka zbog vremenskih uvjeta, a sada je i završnica dobila neočekivan kraj koji je prije svega razočarao Hirscherove fanove. No protiv takvih nepogoda čelnici FIS-a (Međunarodna skijaška federacija) i organizatori utrka su nemoćni.