reli dakar

Katarac Nasser al-Attiyah je uoči posljednje etape vrlo blizu svog četvrtog trijumfa na Reliju Dakar

13.01.2022 u 16:36

Bionic
Reading

Katarac Nasser al-Attiyah (Toyota) u četvrtak je nakon 11. i pretposljednje etape Dakar relija održao 33 minute prednosti u ukupnom poretku automobila u odnosu na Francuza Sebastiena Loeba (Prodrive), dok britanski motociklist Sam Sunderland vodi sa sedam minuta prednosti

U specijalu od 346 km oko Bisha Španjolac Carlos Sainz je osvojio drugu etapnu pobjedu, a Loeb je kažnjen zbog prekoračenja brzine, vozio je 90 umjesto dopuštenih 30, pa je čak je izgubio 40 sekundi u odnosu na Al-Attiyaha. U slučaju uspjeha Katarac bi nakon 2011., 2015. i 2019. osvojio četvrtu pobjedu u ovom legendarnom reliju, a treću sa francuskim suvozačem Mathieua Baumelom.

'To je nešto iznimno jer takve utrke, osvojiti ih jednom može biti sreća, ali nakon što smo osvojili nekoliko puta u razmaku od nekoliko godina s različitim automobilima, različitim timovima, to je stvarno lijep uspjeh. Dakar, to je ipak nešto posebno. Sve ostalo je lijepo, ali Dakar je još uvijek iznad', rekao je Baumel.

Među motociklistima je francuski lider na ljestvici Adrien Van Beveren napravio velilu grešku u navigaciji startajući ispred svojih glavnih konkurenata, što ga je koštalo više od deset minuta.

  • +30
Al-Attiyah s Toyotom GR DKR Hilux T1+ vodi na reliju Dakar 2022 i nakon 8. etape Izvor: Promo fotografije / Autor: TOYOTA GAZOO Racing

Pobijedio je Argentinac Kevin Benavides (KTM), dok je profitirao Sunderland. Britanac ima 6:52 minute prednosti ispred Čileanca Pabla Quintanille (Honda) i Austrijanca Matthiasa Walknera (KTM). Bitanac je bio pobjednik 2017. u Južnoj Americi, a treći prošle godine.

U petak se vozi zadnja etapa od 164 kilometara do Jeddahe.

  • +15
Reli Dakar 2022. Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT