PRVI NOSITELJ U ZAGREBU

Karlovićev put prema rekordu ide preko Baghdatisa

04.02.2015 u 11:10

Bionic
Reading

Iako je turnir u Zagrebu izgubio puno odustajanjem Čilića, nitko ne može reći da Karlović ne zaslužuje status prvog nositelja

Mogao bi ovo biti turnir za pamćenje, ako ga Ivo osvoji. Naime, time bi postao najstariji osvajač ATP naslova među aktivnim igračima. Stariji i od Haasa koji je prije dvije godine osvojio Munchen. U brojkama ima dosta simbolike. Ovo je jubilarno 10. izdanje Zagreb Indoorsa, a Div sa Šalate je prvi nositelj turnira. Inače, zadnji put je u toj ulozi bio 2008. na turniru u francuskom Metzu. Zanimljivo, tada je također igrao protiv Baghdatisa i slavio. Doduše predajom.

'Da, sjećam se tog turnira. Mislim da su ga uhvatila leđa. Vodio je, ali su ga kod jednog servisa zaboljela leđa. Nadam se da neće i sad. Možda ću ga ovog puta dobiti regularno', prisjetio se Karlović turnira na kojem je zadnji put bio prvi nositelj i zaključio da mu ta uloga ne donosi pritisak:

'Osjećam se potpuno opušteno. Znate koliko imam godina. Veseli me dovoljno kad igram dobro, a kad nije tako, onda me veseli to što igram.'

Gornja polovica ždrijeba je vidno teža od donje, pa već sad imamo ovakav susret vrijedan finala. Naravno, nijedan razgovor s Ivom ne može proći bez priče o servisu. Kako on to voli reći, asove mu nitko ne može vratiti. Podloga mu odgovara jer pomaže serverima, a u izmjenama ima dovoljno vremena postaviti se. Naravno, lov na Ivaniševića još uvijek traje. Goran ima 400 mečeva više i 10183 zabijena asa.

Dvoznak.com

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje


'Da, Goran ima nekih 1.000 asova više od mene. Čak i da ne pratim, stalno mi netko odbrojava. Ako uspijem skupiti mečeva kao i prošle godine, mogao bih do 10.000 asova. Ako ga ne prestignem, igrat ću još nekoliko godina dok to ne uspijem. Nije mi problem', dobro je bio raspoložen prvi nositelj u prvom obraćanju novinarima.

Ipak, nisu sve brojke na njegovoj strani. Nikad nije otišao dalje od četvrtfinala, no sad je glavna zvijezda. Mogli bi reći napokon. Đoković je osvojio Australian Open, prilično uvjerljivo, ali ni on nije uspio zaustaviti servis Karlovića u Dohi. Uz to što je ovdje najbolje rangiran igrač, Ivo je najstariji u Top 50 i najviši u Top 200. Puno toga naj. Iz Zagreba pamti i izjednačenje rekorda u broju ubačenih asova u meču na dva dobivena seta. Protiv Brandsa je ubacio 44. Uvjereni smo da bi ovdje prihvatio i četiri puta manje, samo da prođe nezgodnog protivnika.

Dosta igrača je došlo kasno iz Australije i osjeća posljedice toga. Među njima je i Baghdatis koji već ima 11 mečeva iza sebe. U Melbourneu je dokazao da nije za otpisati, da može skupljati bodove izvan challengera. Imao je 2:1 u setovima protiv Dimitrova koji je već bio u društvu 10 najboljih. Imao je igru, samo ne dovoljno snage. U tom kontekstu je imao problema i u Zagrebu.

Iako je Cipranin, na papiru, imao najlakši ždrijeb prvog kola, tek je u trećem setu riješio pitanje pobjednika. Androić se odlično držao u prvoj dionici. Igrao je bez respekta i možda je Baghdatis previše očekivao da će Hrvat s pozivnicom griješiti. Izgubio je set u tie-breaku, pa ipak do kraja posao odradio uvjerljivo. Ono što se očekivalo da će napraviti u dva seta.

'Umoran sam. Dosta sam se iscrpio u Australiji, možda nije bila dobra odluka da igram ovdje. No svakako ću pokušati odigrati čim bolje. Što se tiče igre, nije bilo dobro, ali sam dosta koristio servis-volej jer je s tim imao problema', komentirao je Baghdatis, nezadovoljan svojom igrom, dok je Androić bio svjestan propuštene prilike:

'Držao sam njegovu razinu set i pol, a onda sam pao. Ne smijem si takve stvari dozvoljavati. To je poticaj za dalje.'

Umor Cipranina neće toliko igrati danas ulogu jer neće biti dugih izmjena, no moglo bi utjecati na njegovu koncentraciju. Kod Karlovića ona nije upitna. Nikad nije imao bolju priliku za dokazati se u svom gradu, a možda je jubilarno 10. izdanje ono što je čekao.