PBZ ZAGREB INDOORS

Karlović u rodnom Zagrebu traži još jedan rekord; evo koji!

02.02.2015 u 12:34

Bionic
Reading

Ivo Karlović, s 211 cm najviši tenisač na svijetu, uoči proslave 36. rođendana priželjkuje da će napokon slaviti na 10. PBZ Zagreb Indoorsu u svom rodnom gradu, čime bi ušao u povijesne knjige

Prošle godine je Tommy Haas proživljavajući drugu mladost, poslije brojnih ozljeda i operacija, kazao da su godine samo broj. Nitko to ne dokazuje bolje na terenu od Ive Karlovića.

Upravo je njemački veteran najstariji osvajač ATP naslova među aktivnim igračima; uspjelo mu je to s 35 godina u Njemačkoj prije dvije godine (München). Sad ga Karlović može prestići, također na domaćem terenu. Sezonu je započeo pobjedom protiv Novaka Đokovića, čime je postao najstariji tenisač u povijesti s pobjedom protiv prvog igrača svijeta.

Ivo će za manje od mjesec dana napuniti 36 godina (rođen je 28. veljače 1979) i mogao bi to proslaviti na najljepši način - osvajanjem turnira u svom rodnom gradu. U brojkama ima dosta simbolike. Ovo je jubilarno 10. izdanje Zagreb Indoorsa, a Div sa Šalate - kako mu je nadimak - prvi je nositelj turnira. Inače, zadnji put je u toj ulozi bio 2008. na turniru u francuskom Metzu. Tada ga je ždrijeb spojio s Baghdatisom, što bi se moglo ponoviti jer čeka pobjednika susreta Androića i Cipranina

'Da, sjećam se tog turnira. Mislim da su ga uhvatila leđa. Vodio je, ali su ga kod jednog servisa zaboljela leđa. Nadam se da neće i sad. Možda ću ga ovog puta dobiti regularno. Naravno, ako on dobije Androića', prisjetio se Karlović turnira na kojem je zadnji put bio prvi nositelj i zaključio da mu ta uloga ne donosi pritisak:


'Osjećam se potpuno opušteno. Znate koliko imam godina. Veseli me dovoljno kad igram dobro, a kad nije tako, onda me veseli to što igram.'

Iako je gornja polovica ždrijeba, u kojoj se nalazi Ivo, uvjerljivo teža od donje, prvi nositelj zna svoje adute. Kako on to voli reći, asove mu nitko ne može vratiti. Podloga mu odgovara jer pomaže serverima, a u izmjenama ima dovoljno vremena postaviti se. Naravno, lov na Ivaniševića još uvijek traje. Goran ima 400 mečeva više i 10.183 zabijena asa.

'Da, Goran ima nekih 1.000 asova više od mene. Čak i da ne pratim, stalno mi netko odbrojava. Ako uspijem skupiti mečeva kao i prošle godine, mogao bih do 10.000 asova. Ako ga ne prestignem, igrat ću još nekoliko godina dok to ne uspijem. Nije mi problem', nasmijan je bio Ivo Karlović u obraćanju novinarima prije prvog meča.

Dodajmo još da Ivo u dosadašnjih devet nastupa u Zagrebu nije otišao dalje od četvrtfinala, ali nikad nije bio ni prvi nositelj u svom gradu. Sad je glavna zvijezda i mnogi će reći - napokon. Najviši je igrač na touru s 211 cm te uz to najstariji među najboljih 50. Nemoguće je stići Pancha Gonzalesa, koji je s 43 godine osvojio ATP naslov i bio među najboljih 10, ali bila su to druga vremena. U današnjim je Karlović klasa za sebe i možda mu jubilarno 10. izdanje turnira u rodnom gradu donese još jedan rekord.

Uostalom, ovdje je zabio 44 asa protiv Brandsa, što je izjednačenje rekorda u meču na dva dobivena seta. Ako tako bude servirao cijeli tjedan, suparnici će se našetati lijevo-desno.