NASMIJAO SVE TRENERE

Kako je lijepa misica zbunila Štimca na predavanju: Nemoj dušo...

20.11.2012 u 14:34

Bionic
Reading

Izaslanicima 33. kongresa AEFCA, europskog udruženja trenera, predavanjem o hrvatskom nogometu obratio se naš izbornik Igor Štimac. Naravno, Štimac je najprije govorio o Splitu, najsportskijem gradu na svijetu, da bi se okrenuo hrvatskom nogometu

'Neću se vraćati na 1903. godinu, to je naš gospodin Srebrić jako dobro prošao. U novijoj eri, nakon raspada bivše Jugoslavije, bilo je važnije kako preživjeti, a ne kako igrati nogomet. To je vrijeme unazadilo infrastrukture, razvoj i edukaciju i sve države su morale krenuti ispočetka. S ponosom mogu reći da je Hrvatska perjanica nogometa na prostorima bivše Jugoslavije. Bili smo na sedam od devet velikih natjecanja, od 1998. godine pa do danas Hrvatska je u kontinuitetu među deset najboljih svjetskih reprezentacija. Možemo biti ponosni i na naše susjede, na nekoliko natjecanja sudjelovala je Srbija (s Crnom Gorom) i Slovenija, a u budućnosti će važne uloge imati Bosna i Hercegovina i Crna Gora', rekao je Štimac

Govorio je izbornik o radu u hrvatskom nogometu, ali i o objektivnim problemima.

'Zahvaljujući predsjedniku Davoru Šukeru i pristupu modernijoj organizaciji, možemo konstatirati da će Hrvatska i dalje napredovati jer pratimo najmodernije načine razvoja nogometne igre, u stanju smo zahvaljujući hrvatskim trenerima vrlo brzo prilagoditi se najmodernijim zahtjevima. Hrvatska sebe identificira kao zemlju proizvođača, mukotrpno stvaramo nogometaše koji, nažalost, prerano odlaze jer nismo u stanju financijski pratiti ovaj današnji korporativni nogomet. Zbog toga domaća liga nikada neće biti takve kvalitete kao u vodećim zemljama, ali možemo biti ponosni na igrače koje smo proizveli, a nose dresove velikih klubova poput Reala i Bayerna', kaže Štimac.

Naglasio je da je izbornička funkcija velika obveza i odgovornost, podsjetio je na velikane Poklepovića, Ivića, Blaževića, Barića i Jozića

'Početak mog rada bio je težak, dobio sam u ruke reprezentaciju koju sam nazvao 'uspavana ljepotica'. Još od Eura 2008. godine nismo blistali na pravi način, bili smo šokirani onim ispadanjem od Turske. Trebalo je probuditi tu uspavanu ljepoticu, koja ima odlične igrače, ali koji su upali u letargično stanje', rekao je Štimac.

Na videozidu je prikazao slabosti iz utakmice sa Švicarskom, pa kako je Hrvatska izgledala u nastupu protiv Belgije. Vidi se velika razlika u postavljanju igrača. Štimac je ponudio neke brojke iz četiri kvalifikacijske utakmice.

'Hrvatska je četvrta u odnosu na brzinu dodavanja, brzinu predaje, broj šuteva prema vratima i posjed lopte. U četiri utakmice ukupan posjed lopte je skoro 56 posto, imali smo 50 šuteva prema protivničkim vratima, taj broj je rastao iz utakmice u utakmicu. U prvoj smo imali sedam, a u četvrtoj utakmici 27 udaraca prema protivničkim vratima. Ukupno smo imali 2137 dodavanja u četiri utakmice, Španjolska ima prosjek od 800 dodavanja, najbliže reprezentacije imaju između 550 i 600, a mi smo tu blizu', kazao je Štimac.

U jednom trenutku nekadašnja misica Katarina Banić, koja radi kao hostesa, prošetala je pozornicom dok je Štimac govorio.

'Nemoj dušo puno prolaziti, nitko me ne sluša', obratio joj se Štimac.

Prije njegova izlaganja prikazan je film o hrvatskom nogometu. Bilo je tu raznoraznih golova, pljesak je zaradio onaj lob Davora Šukera protiv Danske s Europskog prvenstva 1996. godine. Predsjednikova bahatost nije mogla ostati u njemu, iz prvog reda mahnuo je trenerima, koji su pljeskali. A Šukera smo dva dana lovili za komentar o značaju velikog skupa. U ponedjeljak je rekao 'sutra', u utorak se oglušio. Izjave su davali Ivica Osim, Dejan Savićević, svi koji nešto znače su se oglasili, jedino Šuker nije ništa želio reći.

Nadamo da se to nije zbog toga što nema ništa pametnoga za reći. Bolje bi bilo da je bahat, nego da nema što reći...