drama u le mansu

Ma kakav Vettel, na legendarnoj utrci dogodila se još veća nepravda: Tragičar vozio i plakao...

17.06.2019 u 16:47

Bionic
Reading

Nakon što je Fernando Alonso sretno osvojio drugi put u nizu pobjedu na utrci '24 sata Le Mansa', tragičar iz drugog automobila Toyote Jose Maria Lopez priznaje da je u suzama proživljavao dramu koja mu je na kraju oduzela pobjedu, sat vremena prije završetka legendarnog spektakla...

Kad je Toyota u pitanju, dramatičan gubitak utrke u Le Mansu nije nešto novo. Prije tri godine Kazukiju Nakajimi je na ulasku u zadnji krug 24 sata duge utrke otkazao automobil i morao je prepustiti pobjedu Porscheu, što se smatra jednim od najnesretnijih poraza u povijesti automobilizma.

  • +3
24 sata Le Mansa 2019. godine Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ove nedjelje dogodilo se nešto slično, ali na sreću Toyote, rezultiralo je tek pobjedom drugog automobila. Naime, posada koju su činili Lopez, Kobayashi i Conway sigurno je vodila sve do sat vremena prije završetka trke, a onda je na bizaran način ostala bez trijumfa.

Naime, dok je u kokpitu bio Jose Maria Lopez uočen je početak pucanja jedne od četiri gume na njegovoj Toyoti. Ušao je u boks i izgubio vremena te bi svejedno pobijedio, ali japanska momčad uspjela mu je promijeniti samo jednu gumu umjesto sve četiri i to krivu pa je morao još jednom u boks i tako prepustio trijumf Fernandu Alonsu, Sebastienu Buemiju i tragičaru iz 2016. godine kojem se nesreća ovaj put vratila, Kazukiju Nakajimi.

'Nismo zaslužili ovu pobjedu, ali svejedno ćemo je uzeti,' priznao je Alonso nakon drugog zaredom trijumfa u Le Mansu kojom je osigurao zajedno s kolegama i titulu prvaka u FIA-inom prvenstvu utrka izdržljivosti.

S druge strane, Lopez je na stazi proživljavao pravu emocionalnu dramu.

'Cijeli krug sam proveo plačujući, slomio sam se. Bila je to ogromna bol, nešto što ne mogu riječima opisati,' prepričao je Argentinac krug kojeg je vozio kada je shvatio da i dalje ima puknutu gumu, iako je bio u boksu.

'Nadam se da Bog koji je ovaj put odlučio kontra mene čuva nešto dobro za budućnost,' zaključio je neutješni bivši višestruki prvak WTCC serije.

Sve utrke nove sezone Formule 1 ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport 2). Više informacija OVDJE.

Tako je nakon oduzimanja Vettelu pobjede na Velikoj nagrade Kanade automobilizam tjedan dana kasnije doživio novu veliku nepravdu i mnogi smatraju da je Toyota trebala narediti drugom automobilu da propusti ispred sebe one koji su zaslužili pobjedu, kad je već momčad ta koja je naštetila Lopezu, Kobayashiju i Conwayju. Konkurencija iza njih i tako je zaostala punih šest krugova. Takva odluka na kraju nije donesena...