DRAŽEN BESEK ZA TPORTAL

Kada ovo kaže Dinamova legenda, onda se u Maksimiru moraju zapitati...

22.07.2023 u 07:57

Bionic
Reading

Nogometaši Hajduka golom Rokasa Pukštasa u trećoj minuti sudačke nadoknade stigli su do 2:1 pobjede nad Dinamom u Maksimiru. Slatka je to 'osveta' Splićana za prošlotjedni poraz u SuperSport Superkupu, ali i najava vrlo neizvjesne sezone u SuperSport HNL-u

Nekoliko je mjeseci boravio i radio u Maroku, no vrlo brzo vratio se u Hrvatsku jer posao, ili bolje rečeno, poslodavac nije bio od riječi. I sada se Dražen Besek, danas 60-godišnjak, iza kojeg je velika i blistava igračka karijera, još uvijek nalazi na 'burzi'. No, sigurni smo, neće još dugo, jer u njemu se krije veliko nogometno znanje.

Nevrijeme koje je u petak pogodilo Zagreb oko 17 sati dovelo ga je u dilemu ići li na maksimirski stadion ili ne, ali kako se vrlo brzo razvedrilo, Besek se ipak pojavio na oronulim tribinama Dinamova stadiona.

'Kad bi se metaforički izrazio, onda bi rekao da su Dinamovi igrači bili 'pčele radilice', dok su Hajdukovi bili kao 'osa koja ubada'. Uz veliku pomoć Dinama. Ima je Dinamo utakmicu pod kontrolom, mogao je potvrditi pobjedu već ranije. I moram biti pragmatičan te reći, kako je trebalo biti 2:0. No, postoji i ono nogometno pravilo, prema kojem kada ne iskoristiš svoje prilike, budeš kažnjen', pojasnio je u uvodu analize utakmice za tportal Dražen Besek.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

'S time da je posebno kod prvog Hajdukovog gola, kojeg je zabio Livaja, to bio Dinamov poklon. Na kraju, ipak zaslužena pobjeda Hajduka, jer ne mora se uvijek gledati posjed i kontrola igre, već i ono što donosi pobjedu. A Dinamo u ovoj utakmici do pobjede jednostavno nije znao doći. S time da je i kod Dinamovog gola nepojmljiva greška koja se na ovoj razini ne bi smjela događati. Tu mislim na poigravanje stranca Ferra, koji je izgubio loptu uz korner-liniju, a imao je brojna druga rješenja. Naravno, ne smijem zanemariti i Špikićevu lucidnost. Naravno, i kod Hajdukovog gola nevjerojatna je reakcija Livakovića, koji je trebao bolje reagirati i u zračnom duelu jednostavno odnijeti loptu i protivnika'.

Nastavio je Besek...

'Ostao je dojam da su Hajdukove promjene donijele gostima puno veću agresivnost. Vidjelo se to i u utakmici SuperSport Superkupa, kada je Hajduk ostavio možda čak i bolji dojam nego u ovoj utakmici'.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Ove dvije utakmice potvrdile su da bi nakon dugo vremena mogli gledati mrtvu utrku do samog kraja?

'Ovo je tek prvo kolo, ali dâ, slažem se, prvenstvo sigurno neće biti izvjesno kao prethodnih sezona. Uz veliku zadršku, jer pravi pokazatelj snaga vidljiv će biti tek nakon 31. kolovoza, odnosno kada se okonča prijelazni rok. Razlika između Dinama i Hajduka jest taj što je Hajduk u fazi stvaranja i građenja, dok je Dinamo u fazi razgrađivanja. I da je u ovom trenutku više fokusiran na izlazne transfere. U Dinamu moraju početi razmišljati o ulaznim transferima, da mu se ne dogodi pad. Igračima se u glavama vrte transferi, a onda kada još u ovakvoj utakmici doživiš poraz, razmišljanja krenu u negativu. Umjesto da priprema bude u pozitivi. Imamo Dinamo pozitivu, ali sigurno je potresen. Za razliku od Hajduka koji je sada dobio poseban zanos i euforiju, a koje također mogu biti jako opasne. I mislim da sve Hajdukove akcije, prije svega one administrativne, guraju Hajduk prema naprijed, odnosno dojam je da Hajduk dostiže Dinamo i da je sada dobio veliki zamah', završio je Besek, čijim venama teče 'modra' krv, jer šest je godina nosio Dinamov dres.

  • +60
1. kolo SuperSport HNL-a: Dinamo - Hajduk, 21.7.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL
Sažetak derbija Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport
Standings provided by Sofascore