dive mu se u domovini

Kad bi Čech bio Englez ili Talijan, o njemu bi se pisale bajke i snimali filmovi, ovako...

12.03.2018 u 06:34

Bionic
Reading

Iako još nije u mirovini, Petr Čech već sada nosi epitet legende češkog nogometa. Ovog vikenda u dresu Arsenala stigao je do brojke od 200 utakmica u engleskoj ligi bez primljenog gola

Petr Čech u svibnju će napuniti 36 godina, no iako je već u godinama kada bi mnogi razmišljali o mirovini, on i dalje brani na najvišem nivou.

Makar, ako vidimo Gianluigija Buffona kako brani s 40 na leđima, onda se ni ovom skromnom, a mogli čak reći i podcijenjenom češkom golmanu, ne bi trebali čuditi bude li trajao još koju sezonu.

  • +15
Petr Čech, češki golman Izvor: Pixsell / Autor: Profimedia

Međutim, već sada Čech spada među legende češkog, pa i engleskog nogometa, jer ove je nedjelje, u okršaju svog Arsenala uspio po 200. put ostaviti svoju mrežu neokrznutu.

Čech je nakon tri sezone u češkom prvenstvu, dvije godine nosio dres Rennesa, a onda je 2004. godine preselio u Chelsea.

Među 'plavcima' se zadržao punih 11 sezona, a onda je 2015. kao 'odbačena krpa' preselio u Arsenal. No, ni tamo nije zakazao, a pod Wengerovim vodstvom uspio je već skupiti 38 utakmica bez primljenog gola.

Čech je u sezoni 2004/5 bio i rekroder s deset utakmica odnosno čak 1025 minutom u nizu bez primljenog gola, ali onda ga je četiri godine kasnije pretekao sjajni Nizozemac Van der Saar (14 utakmica, 1331 minuta).

U svojoj bogatoj karijeri, koju su obilježile i teške ozljede glave, Čech je čak pet puta bio prvak Egleske, pet je puta, i to s dva kluba, osvajao FA Cup, po jednom je osvojio Ligu prvaka i Europsku ligu, a od individualnih nagrada svakako valja izvodjiti čak 11 naslova najboljeg čekog nogometaša. Bio je i najbolji golman Eura 2004. godine, tri je puta bio Uefin golman godine te jednom i najbolji vratar svijeta. 

Dovoljno impresivne brojke da ga se svrsta među najveće vratare svijeta.