OPROŠTAJ IKONE

Jürgen Klopp, više od nogometnog trenera koji će vječno ostati dio povijesti Liverpoola

03.02.2024 u 19:09

Bionic
Reading

Postoje veliki treneri kojima pristaje nadimak 'ptice selice', a postoje i oni koji vole godinama graditi svoju viziju od temelja u nekom klubu - sjetimo se od onih iz novijeg vremena sir Alexa Fergusona ili Arsena Wengera. Jürgen Klopp možda se po dužini rada u istom klubu ne može mjeriti s njima, ali pristupom svakako spada u tu kategoriju

Trag koji je ostavio u Liverpoolu dubok je poput Marijanske brazde, a istodobno je svojom osobnošću osvojio srca svih, pa i onih kojima Redsi ni u primisli nisu među omiljenim klubovima. Zato i jest toliki šok izazvala siječanjska Kloppova objava da će na klupi Liverpoola ostati samo do kraja ove sezone, bez najava gdje će i kako nastaviti karijeru.

Time će ovaj sjajni 56-godišnji strateg spustiti zavjesu na svoj mandat na Anfieldu dug osam i pol godina, tijekom kojih je osvojio šest velikih trofeja i izgradio momčad za koju ni nakon njegovog odlaska ne bi trebalo biti straha. Već sad se može zamisliti lavina emocija koja će preplaviti mitski stadion u gradu Beatlesa - Cop će se sigurno oriti dok zadnji put s Kloppom bude pjevao 'You'll Never Walk Alone'. Jer u Liverpoolu Kloppa vole toliko da su mu prije dvije godine dodijelili najveću gradsku počast, priznanje Freedom of the City.

Reakcija navijačkog puka bio je istinski šok jer odnos između Kloppa i poklonika Redsa miljama je udaljen od uobičajenog u superbogatim klubovima modernog nogometa. Možda zadnji koji je u toj visokoj ligi imao sličan status bio je Ferguson u Manchesteru, a u Liverpoolu je to bio jedino legendarni Bill Shankly. Dovoljno je pročitati kolekciju poruka koju je nakon Kloppove najave prikupio Guardian.

'Volim sve vezano uz ovaj klub, volim sve vezano uz ovaj grad'

'Volim sve vezano uz ovaj klub, volim sve vezano uz ovaj grad, volim sve vezano uz naše navijače, volim momčad, volim osoblje kluba. Volim sve. To što sam ipak donio ovakvu odluku pokazuje da sam uvjeren da sam je morao donijeti. Stvar je u tome da ostajem bez energije. Znao sam duže vrijeme da ću ovo morati objaviti u jednom trenutku, ali sada se dobro osjećam. Znam da ovaj posao ne mogu stalno obavljati. Tijekom godina koje smo proveli zajedno i kroz sve što smo zajedno prošli raslo je moje poštovanje i ljubav prema vama, a najmanje što vam dugujem jest reći vam istinu. A ovo je istina', rekao je Klopp u emotivnom videoobraćanju navijačima koje je obišlo cijeli nogometni svijet.

  • +26
Jürgen Klopp - nogometni trener Izvor: Profimedia / Autor: Paul Currie / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dodao je da tu odluku već neko vrijeme 'kuha', unatoč ugovoru koji mu istječe tek 2026. Prelomio je, kaže, još u studenome, tijekom razgovora o mogućim pojačanjima i planovima za pripreme nakon ovog prvenstva u kojem je Liverpool jak kandidat za prvaka, a u konkurenciji je u još tri natjecanja. Okonča li sezonu s novim trofejom ili trofejima, bit će to doista eksplozivan oproštaj.

'Izvucimo sve što možemo od ove sezone, tako da imamo još razloga da se u budućnosti možemo s osmijehom sjećati ovog vremena', rekao je opraštajući se.

Iz kluba su mu odmah odali priznanje kao treneru koji je od dolaska u listopadu 2015. revolucionirao klub i 'još jednom ga postavio kao silu na domaćoj i svjetskoj sceni'. S njim su u svim natjecanjima prekinuli dugogodišnju sušu: nakon cijelih trideset godina pauze osvojili su englesko prvenstvo, pa FA Cup i Community Shield nakon 16 godina, Liga kup nakon deset godina, Ligu prvaka i europski Superkup nakon 14 godina, a onda su još prvi put postali svjetski klupski prvaci.

Vječno će ostati dio povijesti Liverpoola

Pridodajte tome karakter koji miljama odudara od većine njegovih kolega iz prve trenerske lige i postat će jasnije zašto će njegov lik sa šiltericom uz aut-liniju vječno ostati dio povijesti Liverpoola. Pritom nije najuspješniji trener Redsa, njegovih sedam trofeja u sjeni je trojice ikona, Billa Shanklyja i Kennyja Dalglisha s po deset, a pogotovo čak 19 pehara koje je podigao Bob Paisley. No ovih devet godina će, po uzoru na ovu trojku, uvijek nositi naziv Kloppova era.

Kako su reagirali američki vlasnici iz Fenway Sports Group? Predsjednik Michael Gordon je u ime gazda Johna Henryja i Toma Wernera odao priznanje Kloppu 'koji je usrećio ljude' i poručio da će klub nastaviti raditi kao do sada. Business as usual, bila je fraza koju je upotrijebio, najavljujući održavanje novostečene Liverpoolove veličine. Čeka ih i izbor nasljednika, a dosta visoko kotira bivši igrač Redsa Xabi Alonso. Vlasnici bar deklarativno žele početak nove ere, a više ne govore o prodaji kluba, aktualnoj ne tako davno.

Ono čega se navijači Liverpoola najviše boje jest raspad momčadi koju je proteklih godina Klopp savršeno uštimao. Nakon trenerove objave njegov kapetan Virgil van Dijk odmah je rekao kako nije siguran želi li ostati u klubu kad završi Kloppova era, no strateg u odlasku spustio je loptu i pozvao na smirenost. Ipak, na Anfield se ipak uvukla nervoza, uz brojne upitnike kako će to izgledati. Pogotovo što su osim Nizozemcu ugovori ušli u posljednju godinu još dvojici jakih aduta, Mohamedu Salahu i Trentu Alexander-Arnoldu. Dodajte tome šok od Kloppova najavljenog oproštaja i eto razloga za zabrinutost. Naravno, možda efekt bude i pozitivan, s još jačom željom za uspješno okončanje sezone.

Politika

Možda dio odanosti bojama kojima pripada, kakvu je Klopp pokazivao kroz cijelu karijeru, i u Mainzu i u Dortmundu i u Liverpoolu, dolazi i od njegovih političkih usmjerenja koja voli isticati puno jače nego drugi treneri i općenito sportaši.

'Ljevičar sam. Vjerujem u državu blagostanja. Nemam privatno zdravstveno osiguranje. Nikad ne bih glasao za stranku koja obećava smanjenje poreza bogatima. Moj politički stav je ovakav: ako je meni dobro, želim da i drugima bude dobro. Ako postoji nešto što ne bih napravio nikad u životu, onda je to davanje glasa desnici', rekao je u jednom intervjuu 2018.

Bez ograde se protivio Brexitu, a antivaksere je u vrijeme lockdowna zbog pandemije usporedio s pijanim vozačima koji ugrožavaju sve oko sebe. Pod njegovim utjecajem Liverpool je bio veliki promotor cijepljenja i cijela momčad je sudjelovala u tome kao 'činu solidarnosti'.

Jasno, već sama najava odlaska donijela je potres, a on bi bio još jači da je Klopp objavio svoje buduće trenerske planove. Osim što je obećao da nikad neće trenirati neki drugi engleski klub, prema prvim njegovim izjavama čini se da mu doista treba stanka.

'Već predugo ne živim normalnim životom'

'Već predugo ne živim normalnim životom. Ne želim čekati da postanem prestar za normalan život, želim dati sebi priliku, vidjeti kako će to izgledati i hoće li mi ovaj život nedostajati. Ovo je pravi trenutak i za mene i za klub, jer ako sljedeće sezone ne bih mogao raditi kao dosad, znači da više nisam pravi izbor', ispovjedio se u intervjuu za klupski web. Podsjetio je time na svoje predstavljanje 2015., otad ga prati nadimak 'The Normal One', kao parodija na Mourinhov 'The Special One'.

Priznao je da je u razloge odlaska morao uvjeriti i suprugu Ullu, a koja je navodno bila ključni faktor zbog kojeg je 2022. potpisao novi četverogodišnji ugovor. Uz takve argumente, gazde kluba znali su da ga neće uvjeriti da promijeni mišljenje, jer nije bila stvar ni u novcu ni u pozivima iz drugih klubova. Uostalom, odbio je poziv da vodi Njemačku na Europskom prvenstvu na domaćem terenu nakon otkaza Hansiju Flicku jer je želio vratiti Liverpool tamo gdje mu je mjesto nakon lanjskog razočaravajućeg petog mjesta u Premiershipu.

Ono što Kloppa izdvaja od većine drugih superuspješnih trenera jest njegova vječna želja da u svakom klubu stvori nešto svoje. Rođen u Stuttgartu, nogomet mu je otkrio otac Norbert, bivši golman, ali on je želio biti liječnik. Srećom po nogometni svijet, nije bio dovoljno uspješan u školi za doktorsku karijeru. Jednom je ispričao anegdotu kako mu je razrednik pri podjeli svjedodžbi rekao: 'Nadam se da ćeš uspjeti u nogometu, inače ti se ne piše dobro.'

Nije imao neku naročitu igračku karijeru, nosio je dresove klubova koji ništa nisu značili u Njemačkoj ili pak nastupao za rezervne momčadi većih klubova, a da bi se izdržavao, morao je raditi svašta, sve do utovarivanja kamiona. Najveći domet bilo mu je igranje u Mainzu 05, za koji je odigrao 325 utakmica, postigao pedesetak golova i bio vrlo popularan među navijačima. Dok je igrao, osjećao je da je njegova prava budućnost trenerski posao - znao se opisivati kao 'noge za četvrtu ligu, a glava za prvu', pa je stekao i diplomu sportske akademije. Ništa nije bilo logičnije od toga da po okončanju igračke karijere ostane u Mainzu kao trener. Doveo ih je i do prve lige 2004., pa su kao klub s najmanjim proračunom i najmanjim stadionom u Bundesligi dogurali čak i do kvalifikacija za nekadašnji Kup UEFA, ali su opet potonuli u niži rang tri godine kasnije, pa je 2008. otišao.

I tada nastupa dio karijere koji je od Kloppa stvorio ono što je danas, počinje njegova sedmogodišnja era u Borussiji Dortmund. Dvije titule prvaka, kup, dva njemačka superkupa i finale Lige prvaka učinili su od njega kultnu figuru dortmundskog kluba.

Pobjednička formula - Klopp i vjerna navijačka vojska

Mala digresija: Klopp je svoje najveće uspjehe ostvario u klubovima koji iza sebe imaju fanatično vjernu navijačku vojsku. Poznato je da Borussia ima, u postocima, najbolju posjećenost u Europi te teško itko može nadmašiti atmosferu i žuto-crnu scenografiju na njihovom stadionu. A Liverpool je na Anfieldu praznik za sva čula. Kao da je navijačka podrška gorivo koje ga tjera da bude najbolji. I ljubav je obostrana. Naklonost publike zavrijedio je svojom sklonošću presingu, što je uvijek atraktivno za gledatelje, ali možda još više emotivnim reakcijama uz aut-liniju, posebno proslavama golova i pobjeda.

Bez obzira na ispadanje u drugu ligu s Mainzom, Klopp je bio na meti i Bayerna i Borussije, a Dortmundu je dao prednost pred Münchenom. Nije mogao bolje pogoditi. Već u prvoj sezoni u superkupu je pobijedio bavarskog diva i uzeo svoj prvi trofej te je iz sezone u sezonu napredovao s mladom momčadi. Dva kola prije kraja sezone 2010./11. prvi je put postao prvak Njemačke, a sljedeće sezone ponovio je uspjeh, i to doista impresivno - nitko prije njih nije imao niz od 28 utakmica bez poraza. Te godine Borussia je prvi put u povijesti uzela dvostruku krunu, a u finalu kupa Klopp je pokazao Bayernu koga su propustili. Pep Guardiola mu se zato s Bayernom dogodine osvetio u finalu Lige prvaka, uz malu podlost: uoči polufinala s Realom iz Borussije je u Bayern prešao ključni igrač žuto-crnih Mario Götze. Godinu kasnije 'oteli' su im i Roberta Lewandowskog, i to je polako utrlo put Kloppovom odlasku 2015., premda je imao ugovor za još tri godine.

Promjena sredine bila je prilično slična ovoj sadašnjoj odluci. Već u travnju Klopp je najavio odlazak na kraju sezone. Čak i sličnim riječima rekao je da Borussia zaslužuje da je vodi trener koji će biti 100 posto 'unutra'. No u pozadini su bili loši transferi i neuspjeh zamjene dvojice velikih zvijezda.

Odlazak u Liverpool posljedica je želje suvlasnika Johna Henryja da znanstvenom, matematičkom metodom bira igrače i trenera. To mu je već uspjelo u bejzbolu s Boston Red Soxima, s kojima je takvom selekcijom tri puta osvojio World Series. Tko želi vidjeti kako to izgleda, može pogledati film 'Igra pobjednika' s Bradom Pittom. Detaljne tablice fizičara Iana Grahama s Cambridgea pokazale su da za Redse postoji samo jedan pravi trener: Jürgen Klopp. Može li itko reći da se predviđanje nije ostvarilo?

'Ovo nije normalan, nego poseban klub. Imao sam dva takva u Mainzu i Dortmundu, ovo je savršen sljedeći korak', rekao je na inauguracijskoj konferenciji za novinare.

Momčad složena matematikom brzo je pokazala moć, već su te prve godine došli do finala Europske lige i izgubili od Seville, ali su u Premiershipu bili razočaravajući osmi. No napredovali su i 2017. se kao četvrti plasirali u Ligu prvaka. Dolazak Virgila van Dijka ispravio je probleme Liverpoola u obrani, gdje je tada odlično igrao i Dejan Lovren. S njima te Andrewom Robertsonom i Alexander-Arnoldom došli su do finala Lige prvaka, a pehar je na kraju digao Real Madrid. Novi igrači su stizali kako bi izgradili Kloppov mozaik, dovedeni su Naby Keïta, Fabinho, Xherdan Shaqiri, Alisson... I napokon su počeli stizati trofeji.

Osvojena je Liga prvaka, bila je to ona čudesna sezona kad su nakon poraza 3-0 na Nou Campu Redsi pobijedili 4-0 na Anfieldu, i to bez Salaha i Roberta Firmina. A onda su još dovršili posao u engleskom finalu protiv Tottenhama. No u Premiershipu su uz osvojenih 97 bodova, što je treći najbolji rezultat svih vremena, ostali u sjeni Manchester Cityja. Za utjehu je došao europski Superkup.

Ono što su navijači čekali 30 godina napokon se ostvarilo u sezoni 2019./20. I to kako. Već ovjenčan priznanjem za najboljeg trenera na svijetu (to je ponovio i sljedeće godine), Klopp je Liverpool odveo do titule prvaka Engleske s 13 bodova prednosti, redali su se rekordi nepobjedivosti, a na kraju su na kontu imali nevjerojatnih 99 bodova. Liverpool je poludio, a Klopp je u suzama govorio da nikad nije mogao zamisliti da će zbog nekog rezultata biti tako sretan.

Sjajno je igrao Liverpool u to vrijeme, lako su rušili različite rekorde, a sve to s rukopisom trenera. Jasno, i drugi treneri donose svoj touch u igri bilo koje momčadi, ali se kod Kloppa i Liverpoola (pa i ranije s Borussijom) činilo i još se čini kao da je sve plod jasne vizije kakvu momčad želi i kako želi da ona igra. Zato Liverpool nikad nije trošio kao njegovi glavni konkurenti, ali su gledali na duge staze umjesto brzog uspjeha oslonjenog na genijalnost nekog pojedinca. Gazdina matematika nadopunjena je trenerskim idejama i rezultat je čista moć. Nije to naročito poremetio ni lanjski ligaški neuspjeh, što je Liverpool ostavilo izvan Lige prvaka. Ništa zato, još su u igri za trofej koji im nedostaje, onaj u Europskoj ligi.

Kad se jednom bude pisala studija o Kloppovom nasljeđu kao trenera, sigurno će se najviše tinte potrošiti na njegov Gegenpressing, težnju da se izgubljena lopta odmah opet osvoji, za što je potrebno imati organiziranu, discipliniranu, fizički jaku i tehnički potkovanu momčad. On sam uvijek je govorio da je sve o tome naučio od velikog Arriga Sacchija, dijelom posredno preko Wolfganga Franka, koji je Kloppa trenirao u Mainzu. Drugi važan segment su emocije, od poistovjećivanja s klubom koji trenira i ljudima koji ga prate do inzistiranja da i igrači na terenu osjećaju to isto, kao nadgradnju taktičkim zamislima.

'Nogomet je jedini sport u kojem emocije imaju tako veliku ulogu. Najbolji nogomet uvijek je izraz emocija', znao je govoriti, a njegovi igrači često su svjedočili o njegovim motivacijskim sposobnostima koje su mu jednako važne kao i izgradnja taktike. Uvijek je volio pokazivati da nije puki službenik, nego istinski dio kluba, s odnosom prema Redsima kakav gaji svaki navijač. Isto je bilo s igračima. Uvijek je nastojao znati sve o njima: tko su, u što vjeruju, kako su došli do točke koju su dosegnuli, što ih tjera, što ih čeka kad odu s treninga.

'Ne pretvaram se da me zanima. Zanima me', više je puta rekao.

Ukratko, karizma kakva se rijetko viđa, toliko jaka da je i 'nesportski' Financial Times istaknuo Kloppa kao uzor koji bi trebali slijediti današnji politički i poslovni lideri. Doduše, teško da među njima ima onih koji bi ovako otišli sa scene kad shvate da više ne mogu pružiti ono najbolje od sebe.

Trenerska statistika, trofeji, finala...

Mainz 05:

  • 207 utakmica, 109 pobjeda (40,4 posto)
  • ulazak u 1. Bundesligu 2004.

Borussia Dortmund:

  • 319 utakmica, 180 pobjeda (56,4 posto)
  • prvaci Njemačke 2010./11., 2011./12.
  • njemački kup 2011./12., finalisti 2013./14., 2014./15.
  • njemački superkup 2013., 2014.
  • Liga prvaka, finalisti 2012./13.

Liverpool (do 1.2.2024.):

  • 467 utakmica, 284 pobjede (60,8 posto)
  • prvaci Engleske 2019./20.
  • FA Cup 2021./22.
  • Liga kup 2021./22., finalisti 2015./16.
  • FA Community Shield (Superkup) 2022.
  • Liga prvaka 2018.–19., finalisti 2017./18., 2021./22.
  • UEFA Superkup 2019.
  • FIFA klupsko svjetsko prvenstvo 2019.
  • Europska liga, finalisti 2015./16.

Pojedinačno:

  • njemački trener godine 2011., 2012., 2019.
  • FIFA trener godine 2019., 2020.
  • najbolji trener Premier lige 2019./20., 2021./22.