MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Je li Hrvatska oštećena u Londonu? Poznati sudac o sumnjivom autu, ali i padu Kramarića u 16-ercu

20.11.2018 u 10:49

Bionic
Reading

Hrvatska je poražena u Londonu od Engleske 2:1, a domaćin je do izjednačenja došao nakon izvedenog auta o kojem se vodila velika rasprava. O toj situaciji govio je Marijo Strahonja, sudački ekspert na hrvatskoj televiziji

Hrvatski nogometaši do 78. minute su držali prednost od 1:0 koja im je jamčila i prvo mjesto u skupini, ali nisu izdržali. Englezi su prvo izjednačili, a zatim i stigli do pobjede.

No kod izjednačujućeg pogotka domaćina dogodila se sporna situacija. Naime, Joe Gomez je iz auta bacio loptu u kazneni prostor, a Jesse Lingard se najbolje snašao u gužvi te zabio.

Kada se malo bolje pogleda početak te akcije jasno je da je Gomez kod ubacivanja lopte debelo ušao u teren, a niti glavni ni pomoćni sudac to nisu primijetili, a trebali su.

O tome je za HRT govorio Marijo Strahonja, naše Oko sokolovo, koji smatra da je riječ o neregualrnom izvođenju auta.

Hrvatska je prvo mjesto i plasman na završni turnir Lige nacija na prepunom Wembleyu držala do 78-e minute. Tada je Gomez ubacio daleko iz auta, a Lingard zabio za izjednačenje Engleza.

  • +37
Liga nacija, Engleska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Mike Egerton/Press Association/PIXSELL

No baš se o toj situaciji dan poslije mnogo govori jer vidljivo je da je engleski branič prestupio aut-liniju. Da je riječ o neregularnom izvođenju auta, objašnjava naš sudački stručnjak Mario Strahonja.

'Da bi ubacivanje bilo ispravno, igrač mora stopalima biti s vanjske strane igrališta. Odnosno, smije nagaziti liniju dijelovima stopala, ali ne i prekoračiti je', rekao je Strahonja pa dodao kako je ovdje odgovornost na pomoćnom sucu te da je riječ o pogrešci.

Sažetak utakmice kao i sporni trenutak pogledajte OVDJE

'To se ne smatra velikom sudačkom pogreškom i to je iznimno teško, pogotovo na ovom stupnju natjecanja koje se ovdje događa. Ovo su situacije koje se u principu niti događaju niti se kontroliraju, ali kad se dogode, onda se vidi da se dogodilo i to nije dobro.'

Postojao je i detalj kad je Andrej Kramarić pao u šesnaestercu Engleske te tražio penal.

'Ako gledate usporenom snimkom, kontakt će se detektirati i nije sporan. Ali u realnom vremenu izvedbe, on je minimalan i nije dovoljnog intenziteta za kazneni udarac', zaključio je Strahonja.