TKO TU KOGA MULJA

Iz Juventusa progovorili o ideji zbog koje su Fifa i Uefa na nogama; takav stav je za mnoge iznenađenje

20.11.2018 u 10:14

Bionic
Reading

Posljednjih tjedana jedna od glavnih tema u nogometnoj javnosti je Superliga, novo zatvoreno natjecanje kojem se protive čelnici Fife i Uefe, a koje žele oformiti najmoćniji klubovi Europe

Prema otkrićima Football Leaksa 16 klubova navodno je potpisalo sporazum o osnivanju Superlige koja bi trebala startati 2021. Tu elitnu ligu sačinjavali bi sljedeći klubovi: Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern, Juventus, Chelsea, Arsenal, PSG, Manchester City, Liverpool i Milan, kao klubovi osnivači, te Atletico, Borussia Dortmund, Marseille, Inter i Roma, kao klubovi gosti.

Naravno, čelnici Uefe i Fife jasno su poručili da nikakvog natjecanja za odabrane neće biti i da će kazniti sve one koji pokušaju progurati Superligu.

'Naš stav je jasan - lli si unutra ili si vani. Ako postoje igrači koji ne igraju u organiziranom nogometu, oni ne igraju organizirani nogomet. A to u ovom trenutku uključuje sve - nacionalne lige, konfederativna natjecanja, Europsko prvenstvo i Svjetsko prvenstvo. Pod uvjetom da nastupaju u Europskoj superligi, čak i najvećim imenima suvremenog nogometa bit će zabranjeno da budu dio Mundijala i ostalih natjecanja!', jasan je bio prvi čovjek Fife Gianni Infantino.

  • +25
Finale Lige prvaka 2018., Real Madrid - Liverpool Izvor: Pixsell / Autor: David Klein/Press Association/PIXSELL

Ovih dana svoj stav o tome ponovio je prvi čovjek Uefe Aleksandar Čeferin.

'Superliga se neće dogoditi. To je na neki način samo fikcija. Imamo neke nove ideje, ali o Superligi se ne razmišlja. Svi će imati priliku sudjelovati u svim natjecanjima.'

No što kažu oni koje se sumnjiči za guranje te ideje. Prozvani klubovi u pravilu šute, ali sada se oglasio Juventus koji je negirao svoju umiješanost. Predsjednik 'stare dame' Andrea Agnelli, koji je ujedno i prvi čovjek Udruženja eropskih klubova (njih više od 200) na tu temu je bio vrlo jasan.

'Mogu potvrditi da nismo nikada vidjeli, nikada razgovarali i nikada bili uključeni u stvaranje toga dokumenta. Mi smo u potpunosti uz Uefu.'

Agnelli je i svjestan da bi bilo kakve promjene u odigravanju europskih dvoboja dovele i do problema u domaćim natjecanima zbog povećanja utakmica.

  • +2
Manchester United - Juventus Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PETER POWELL / EPA