ZA PAMĆENJE

'Iron Man' u Pjongčangu ispisao povijest Olimpijskih igara

16.02.2018 u 13:05

Bionic
Reading

Korejski reprezentativac u skeletonu Sung-Bin Yun u petak je na olimpijskoj ledenoj stazi u Pjongčangu postao prvi natjecatelj iz Azije koji je stigao do naslova olimpijskog pobjednika u disciplinama na ledenim stazama

Korejac je bio najbrži u svakoj od četiri vožnje te na kraju završio sa 1.63 sekunde prednosti pred drugoplasiranim Rusom Nikitom Tregubovom te 1.65 sekunde ispred trećeplasiranog Britanca Doma Parsonsa.

Najveće razočaranje doživio je peterostruki svjetski prvak i dvostruki osvajač olimpijskog srebra 33-godišnji Latvijac Martins Dukurs, kojemu je ovo bio posljednji pokušaj da se domogne naslova olimpijskog pobjednika. Dukurs nije mogao nadmašiti 23-godišnjeg Korejca, ali je pogreškom u završnici posljednje, četvrte vožnje ostao i bez odličja te na kraju osvojio četvrto mjesto.

  • +2
Olimpijski pobjednik u skeletonu 2018., Korejac Sung-Bin Yun Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sung-Bin Yun, koji nosi nadimak 'Iron Man' zbog svoje kacige inspirirane ovim stripovskim junakom, ove sezone vodi u natjecanjima Svjetskog kupa, a u petak je na domaćem terenu ispisao povijest postavši prvi natjecatelj koji ne dolazi iz Europe ili Sjeverne Amerike, a koji je uspio osvojiti olimpijsko odličje na ledenoj stazi, bilo da se radi o skeletonu, sanjkanju ili bobu.

'Uložio sam mnogo truda da bih stigao ovako daleko. Nadam se da je ovo početak popularnosti skeletona u Koreji, a ne njegov kraj', izjavio je novi olimpijski pobjednik, osvajač drugog zlata za domaćine na Igrama u Pjongčangu.