AFRIČKI KUP NACIJA

Ima i toga! Reprezentacija sa samo jednim domaćim igračem, svi ostali su rođeni u Francuskoj

24.12.2021 u 14:12

Bionic
Reading

Na skorašnjem afričkom Kupu nacija premijerno će nastupiti reprezentacija Komora, koja je bila najveće iznenađenje kvalifikacija za kontinentalno prvenstvo

Debitanti afričkog prvenstva odabrali su momčad od 26 igrača za završni turnir koji će se od 9. siječnja do 6. veljače održati u Kamerunu. Zanimljivo, svi igrači osim jednog su rođeni u Francuskoj.

Komori su otočna država, koja se smjestila u Mozambičkom kanalu između Madagaskara i afričkog kopna. Okupljaju tri veća vulkanska otoka - Grande Comore, Anjouan i Mwali te nekoliko manjih, a u zemlji živi oko 700 tisuća stanovnika, koji se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom. To je ujedno i jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Nekada su bili 198. zemlja Fifine ljestvice, no posljednjih godina postigli su značajan napredak, osobito nakon što su se uključili u veliku emigrantsku zajednicu na jugu Francuske. Trenutačno su na 133. mjestu FIFA-ine ljestvice.

Dvadeset dvojica reprezentativaca rođena su u kontinentalnoj Francuskoj, a još trojica u Mayotteu, francuskom prekomorskom departmant. Samo jedan igrač, Abdallah Ali Mohamed iz švicarskog drugoligaša Stade Lausanne-Ouchyja, rođen je na Komorima.

Ekipu vodi Jimmy Abdou, bivši veznjak Millwalla, Wimbledona i Sedana.

'Afrički divovi su sada oprezni kada igraju protiv nas. Bitno smo napredovali, a to je rezultat napornog rada. Jako smo ponosni i ne planiramo stati ovdje. Još uvijek ima prostora za napredak', kazao je Abdou u razgovoru za Fifu.

'Ono što mi stvarno izmami osmijeh na lice je strast koju dečki imaju. Klupski nogomet je jednako važan, ali adrenalin je na drugoj razini u međunarodnom nogometu', dodao je.

Momčad nema velikih imena, a kralježnicu ekipe čine Kassim Aballah (Atletico Marseille), Nadjim Abdou (Martigues), Fouad Bachirou (Omoniat), Youssouf M'Changam (Guingamp), te napadač beogradske Crvene zveude El Fardou Ben Nabouhane, koji je jedini s iskustvom igranja europskom klupskom natjecanju.

Komori će na Kupu nacija igrati u skupini C protiv Gabona, Gane i Maroka.