sp u rukometu 2023.

IHF šokirao sudionike Svjetskog rukometnog prvenstva samo tjedan dana prije početka; svi strahuju od najgoreg mogućeg scenarija

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 09.01.2023 15:13
  • Objavljeno 03.01.2023 u 11:50
Bionic
Reading

Međunarodna rukometna Federacija (IHF) objavila je kovid-protokol za Svjetsko prvenstvo koje započinje 11. siječnja u Švedskoj i Poljskoj prema kojem će svi igrači i članovi stručnih stožera morati testirati prije prve utakmice, na početku grupne faze i uoči četvrtfinala

Koronavirus doslovno je uništio prošlo Europsko prvenstvo, hrvatska rukometna reprezentacija bila je jedna od najteže pogođenih te je izbornik Hrvoje Horvat tada bio prisiljen koristiti više od 30 igrača. Testiranja su bila svakodnevna, nekad i po nekoliko puta u istom danu, nitko doslovno do pred sam početak utakmice nije znao smije li igrati ili ne.

Sada je, samo tjedan dana prije početka, Međunarodna rukometna Federacija (IHF) odlučila sličan kovid-protokol primijeniti i na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj koje počinje 11. siječnja.

Savezi tako moraju osigurati negativne testove na Covid ne starije od 72 sata prije početka turnira za sve članove delegacija (igrači, stručni stožer, službene osobe...) koje sudjeluju na Svjetskom prvenstvu, a IHF će uz sve to provoditi i masovna testiranja tijekom turnira.

Tako će se svi igrači i članovi stručnih stožera morati testirati prije prve utakmice, na početku grupne faze i uoči četvrtfinala.

  • +9
Hrvatska - Italija, rukomet, pripreme za SP, 29.12.2022. Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Oni koji će dobiti pozitivne testove idu u najmanje petodnevnu izolaciju, a na teren se mogu vratiti najranije pet dana nakon pozitivnog nalaza, ali tek nakon što dobiju negativni PCR test!

Kontakti zaraženih neće morati u izolaciju te mogu normalno nastaviti s nastupima za svoje reprezentacije.

Podsjetimo, EHF je za Euro 2022. uveo sličan obrazac zdravstvenog protoka, brojni su rukometaši zbog pozitivnih korona testova propuštali utakmice, pa sada svi s pravom strahuju od najgoreg mogućeg scenarija.

Kako bi kompenzirao moguće izostanke, IHF je objavio da će reprezentacije zbog eventualnih pozitivnih slučajeva imati pravo na pet promjena igrača za vrijeme Svjetskog prvenstva.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal