olimpijske igre 2024. pariz

Iako je od Pariza udaljeno čak 15.000 kilometara, Tahiti će postati olimpijsko borilište

03.03.2020 u 20:46

Bionic
Reading

Otočje Tahiti u utorak je i službeno potvrđeno kao borilište u daskanju za Olimpijske igre 2024 u Parizu, iako je od francuske prijestolnice udaljeno čak 15.000 kilometara

Međunarodni olimpijski odbor je u utorak potvrdio Tahiti kao olimpijsko borilište, čime je to pacifičko otočje postalo najudaljenije ikad od grada domaćina u povijesti olimpizma.

Dosad je taj naslov držalo konjičko natjecanje u Stockholmu na Olimpijskim igrama 1958. godine. One su se tada održavale u Melbourneu, ali konjičko je natjecanje prebačeno u glavni grad Švedske jer su u Australiji tada bila rigorozna pravila glede karantene životinja. 

Otočje Francuske Polinezije je u prosincu izabrano kao ono na kojemu će se održati olimpijska natjecanja u daskanju, a Tahiti je dobio prednost u odnosu na francuske plaže u Biarritzu, Lacanau, Les Landesu i La Torcheu. Tahiti je bio i izbor Međunarodnog surfing saveza, a natjecanje će se održati na plaži Teahupoo.

Daskanje na valovima će po prvi puta biti na programu Igara u Tokiju, točnije u 60 kilometara udaljenoj plaži Shidashita.