LIJEPA PRIČA IZ PROŠLOSTI

I u Hrvatskoj tuguju: Bio je to divan čovjek!

06.01.2014 u 17:41

Bionic
Reading

Svijet je ostao bez još jedne nogometne legende. U 71. godini života umro je Eusebio, portugalska nogometna ikona. Izgubio je bitku s bolešću u nedjelju u 4.30

S tim je klubom osvojio Kup prvaka 1962., a tijekom svoje bogate karijere Eusebio je postigao 733 gola i dva je puta bio najbolji strijelac Europe. Uspješan je bio i s reprezentacijom Portugala s kojom je u Engleskoj na Svjetskom prvenstvu 1966. izborio treće mjesto, te bio najbolji strijelac s nevjerojatnih devet pogodaka.

Eusebio je 1965. godine dobio Zlatnu loptu i postao prvi tamnoputi nogometaš koji je dosegnuo to visoko priznanje. Sreću da igra s Eusebiom imao je i nekadašnji igrač Osijeka, danas trener, Ivica Grnja.

Na Eusebijevom spomeniku navijači su ostavljali šalove i druge navijačke rekvizite Benfice, a tamo se našao i jedan Hajdukov šal što se može vidjeti na glavnoj fotografiji ovoga teksta.

Karijere su im se spojile u Kanadi, u klubu Toronto Metros-Croatia. Eusebio i Grnja su davne 1976. osvojili prvenstvo Sjeverno-američke profesionalne lige.

'Baš sam tužan', rekao je za Media servis Ivica Grnja.

'Strašno me to pogodilo. Očekivao sam da ćemo se još jednom u životu sresti, a imali smo načelan dogovor da se još jednom vidimo u Torontu. Sudbina je takva.'


Grnja je prepričao i detalj sa samog finala koji mu se urezao u sjećanje.

'Posebno mi je ostalo u srcu kad smo primili pehar prvaka, a kad sam ja došao na red da ga dignem, Eusebio me podigao na ramena i nosio preko stadiona. Strašno mi je žao što nemam te slike, pa čak ni dres nisam smio donijeti jer je na dresu bio hrvatski grb ali ne ovaj naš, već onaj 'malo krivi'. Nisam smio donijeti ni dresove, ni opremu kompletnu. Sve sam morao ostaviti u Torontu.'

Zahvaljujući Grnji, i Luka Modrić je upoznao ovog velikana svjetskog nogometa. Bilo je to kad je naša U-19 reprezentacija gostovala u Portugalu.

'Cijeli se hotel uspaničio kad je Eusebio ušao unutra. Mi smo bili na ručku, bio je tu i Modrić, a ja sam rekao dečkima: sad se svi ustanite i pitao - znate li tko je to? Svi su znali i rekli da je to Eusebio. Slikao se nakon toga sa svima nama, a meni je predao onaj svoj veliki dres s brojem 10. To mi je također bio nezaboravan događaj.'

Veličanstveni Eusebio


Eusebio nije dijelio igrače na velike i male, završio je priču o velikom Eusebiu njegov suigrač, skromni Ivica Grnja.

'Bio je to jedan divan čovjek. Meni je neshvatljivo da on mene može tako simpatizirati kao da sam ja bio neki veliki igrač', zaključuje Grnja.