veliki jubilej

Hrvatski tenis slavi 110 godina postojanja; od skupine entuzijasta do dvostrukog osvajača Davis Cupa i pet olimpijskih medalja

08.09.2022 u 10:01

Bionic
Reading

Hrvatski tenis ove godine obilježava 110 godina organiziranog djelovanja, otkako je 13. lipnja 1912. osnovana Sekcija za lawn tennis pri Hrvatskom športskom savezu

Hrvatski tenis ove godine slavi veliki jubilej – čak 110 godina postojanja. U Hrvatskoj se tenis igra već gotovo 150 godina te ima organiziran ustroj više od stoljeća. Točnije, ima ga od 13. lipnja 1912. godine, kada je na drugoj redovnoj Skupštini Hrvatskog športskog saveza osnovana Sekcija za lawn tennis, koju je vodio Hinko Würth, veliki entuzijast i ljubitelj svih sportova, ali prije svih tenisa i nogometa.

Osnivanje te sekcije bilo je preteča modernog djelovanja sportskog saveza, i po organizacijskim kriterijima i po postavljenim ciljevima, pa se upravo taj datum nalazi u Statutu današnjeg HTS-a, a Würth u bibliografiji navodi kao prvi predsjednik.

U samostalnoj državi Hrvatski teniski savez djeluje od 23. ožujka 1991., a prvi predsjednik bio je Stanko Bick, nakon kojeg je kratko tu dužnost preuzeo Hrvoje Šarinić. Tim trenutkom hrvatski tenis postao je u potpunosti samostalan.

Od 1992. godine HTS je član svih vodećih teniskih organizacija, poput Međunarodnog teniskog saveza (ITF) i Europskog teniskog udruženja (ETA), a vrlo je važan bio i trenutak u kojem su Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) i Žensko tenisko udruženje (WTA Tour) uveli Hrvatsku u profesionalni tenis. Tako su hrvatski tenisači i tenisačice pod svojom zastavom počeli nastupati u službenim nastupima od te sezone, među ostalim i na Olimpijskim igrama u Barceloni.

U Davis Cup se Hrvatska pod svojom zastavom uključuje 1993. u susretu Prve skupine (euroafrička zona) protiv Zimbabvea u Harareu, nasljeđujući poziciju Jugoslavije u tom natjecanju.

Danas je Hrvatski teniski savez suvremeni sportski savez, čija je zadaća prvenstveno briga o razvoju mladih igrača i igračica prije prelaska u profesionalni sport. Od 2018. godine predsjednica Hrvatskog teniskog saveza je Nikolina Babić.

'Ovo je velika čast i obaveza. Čast iz razloga što je temelj za moju kandidaturu došao od ljudi iz tenisa, stoga im zahvaljujem na potpori', rekla je Babić nakon izbora, dodavši kako je 'prioritetni cilj vratiti djecu na teniske terene'.

Olimpijske medalje

Od Ivaniševića i Prpića do Mektića, Pavića, Čilića i Dodiga

Kada su Olimpijske igre u pitanju, redom su ih osvajali u Barceloni 1992. Goran Ivanišević (bronca pojedinačno), zatim na istim Igrama Goran Ivanišević i Goran Prpić (bronca u igri parova), a nakon njih vlasnici olimpijske bronce postali su u Ateni 2004. Ivan Ljubičić i Mario Ančić. Na posljednjim Olimpijskim igrama u Tokiju zlatnu medalju u igri parova osvojili su Nikola Mektić i Mate Pavić nakon što su u finalu pobijedili Marina Čilića i Ivana Dodiga (srebro). Bilo je to hrvatsko olimpijsko finale za povijest!

Popis vrhunskih rezultata juniora i juniorki uistinu je impresivan, a sjajno ga nadopunjuju rezultati reprezentativnih selekcija, ponajprije u Davis Cupu, koji su hrvatski tenisači osvojili dva puta (2005. i 2018. godine), i na Olimpijskim igrama. Stoga se može reći da je uz blistavu povijest sastavni dio HTS-a orijentacija prema jednako uspješnoj budućnosti, što potvrđuju i rezultati.

Središnja proslava obilježavanja 110 godina organiziranog djelovanja tenisa u Hrvatskoj održat će se 21. rujna u Zagrebu, a tom će prigodom biti predstavljeni monografija i film o povijesti hrvatskog tenisa.