MANE 'CRVENIH ĐAVOLA'

Hrvatska protiv Belgije mora iskoristiti ovo...

11.10.2013 u 09:51

Bionic
Reading

Uz Nizozemsku i Njemačku, Belgija je najuspješnija momčad europskih kvalifikacija, ali nije momčad bez mana. Neke od tih mana Hrvatska bi morala iskoristiti ukoliko želi doći do pobjede

Kada smo na našem community portalu Tribina.hr pitali što je potrebno kako bi Hrvatska došla do pobjede, neki su nam korisnici ukazali na neke od sitnih mana u redovima belgijske reprezentacije, kao i stil igre kojim se može savladati Belgijance.

Tako je korisnik Losovius ukazao na dvije mane i način da ih Hrvatska iskoristi:

'Uvjerljivo najveći nedostatak belgijske reprezentacije činjenica je da u kadru nemaju 'prirodnih' obrambenih bočnih igrača, već im te pozicije uglavnom moraju krpati igrači koji su prvenstveno centralni braniči – Verthongen i Alderweireld. Iako tehnički sjajni braniči (Ajaxova škola), to nisu igrači koji se dobro snalaze uz crtu, pa bi ih se uz adekvatnu potporu dupliranja trebalo napasti, kao i pritisnuti kada iznose loptu prema naprijed. Niti jedan nije klasični 'tvrdi igrač' koji uživa u kontaktu, pa je to dodatna mogućnost kako ih izbaciti iz ravnoteže.

Također, problem Belgijanaca je i prva distribucija, koji se jasno vidio i u prvoj utakmici, kada je takvu zadaću imao Dembele, koji vidno nije igrač koji može povezati defanzivni i ofenzivni dio igre. Jednostavno rečeno, niti jedan belgijski igrač ne može adekvatno povezati zadnju i prednju liniju, a posebice se to odnosi na njihove stopere. Jedna od isplativih strategija morala bi biti slična onoj koju je primijenio Nenad Bjelica protiv Dinama, kada je zatvorio Šimunića i dao Addyju da iznosi loptu. Ukoliko bi Hrvatska dala Van Buytenu (igrao protiv Škotske) da iznosi loptu, jako veliki obrambeni posao već bi tada bio obavljen.

Stoga, da bi Hrvatska optimizirala svoje šanse potrebne su dvije stvari; 1. posjed, 2. pritisak na ključne igrače kod prve distribucije. Kao opća dijagnoza može se reći; što će teren biti manji, hrvatske su šanse veće, što će teren biti veći, Belgijanci su više u prednosti. Da bi se teren smanjio, a posjed zadržao, ne čini se loša taktička varijanta kao kada su protiv Srbije zajedno zaigrali Modrić, Kovačić i Rakitić, koji su svi redom majstori igre na malom prostoru.'

Korisnik gogykiryales uvidio da je Belgijanci imaju problema s ozljedama, a također vidi bekove kao najslabiju kariku:
'Nimalo nebitna stvar su ozlijede koje su napale belgijsku reprezentaciju. Tako Wilmots ne može računati na Nasera Chadlia, glavnog napadača Bentekea, kapetana Kompanya, Vermaelena, a upitan je i nastup Marouanea Fellainija. Iako se činilo da će nastup preskočiti i Lukaku njegov gležanj se oporavio te će ipak istrčati protiv Hrvatske.

Iako će Belgiji jako nedostajati ozlijeđeni igrači i bez njih radi se o vrlo opasnoj momčadi koju možemo pobijediti samo uz maksimalno ozbiljan pristup. Kao njihovu najslabiju kariku vidim Alderweirelda te će biti ključno kojeg će igrača Štimac postaviti na njega.' 

Za kraj, korisnik Warlight postavio je jednostavnu tezu, igrače treba postaviti na pozicije gdje igraju najbolje:

'Zašto jednostavno ne postaviti igrače tamo gdje igraju u svojim klubovima, ne treba izmišljati toplu vodu ako je pokvareno grijanje? Zašto onda ne pokušati zatvoriti brzance na bokovima Belgije, gdje je najviše izražena njihova prednost, pa pokušati odigrati 4-2-3-1 formaciju i napuniti mjesto kvalitetom tamo gdje smo najjači? Zašto Raktića, koji je u vrhunskoj formi, unatoč ofenzivnom potencijalu (14 susreta, 6 golova, 7 asistencija u Primeri) ne postaviti tamo gdje igra u Sevilli, na poziciju centralnog veznog, u paru sa Modrićem, koji slučajno isto igra upravo tu poziciju u Realu. Ne bi li time uz defanzivu dobili i na kreaciji pratički od zadnje linije?

Uz Čarlija, preporođenog Lovrena, pa možda i Šimu Vrsaljka, obrana bi trebala biti na manjim iskušenjima, upravo zbog napunjene sredine koja bi i u defanzivnim zadacima (visoko postavljena sa zadnjom linijom) trebala osujetiti većinu belgijskih napada. Zašto bi trpali dva napadača ako znamo da je trenutno samo Mandžukić ( uz dužno poštovanje Oli) jedini koji zna i može? Da se nekim drugim napadačima dala prilika i poziv možda bih i uzeo u razmatranje takvu opciju, ali ovako, s kompaktnom i kvalitetnom vezom i Mandžom koji je itekako naučio igrati obranu možemo lakše do pobjede.'

Ako želite pročitati i druga mišljenja da li i kako Hrvatska može do pobjede, učinite to na našem community portalu Tribina.hr.