kvalifikacije za eurobasket

Hrvatice propustile šokirati europske prvakinje; Španjolke su ipak bile bolje...

09.11.2023 u 20:11

Bionic
Reading

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija pružila je odličan otpor košarkašicama Španjolske na splitskim Gripama, u prvom dvoboju skupine A kvalifikacija za EuroBasket 2025., a aktualne europske doprvakinje su na kraju slavile 70:65 (16:19, 16:15, 15:11, 23:20)

Patricia Bura je s 15 koševa bila najefikasnija igračica u hrvatskoj reprezentaciji, a tome je dodala i osam skokova. Iva Slonjšak je ubacila 14 koševa, a Mihaela Lazić i Andrijana Cvitković su postigle po 10 koševa.

Silvia Dominguez je predvodila Španjolke s 12 koševa, a po 11 su ubacile Queralt Casas i Laura Gil.

Hrvatska je u kvalifikacije za EuroBasket 2025. startala s oslabljenim sastavom, bez nekolicine vrlo važnih igračica, što zbog ozljeda, što zbog neodazivanja za dvije utakmice u studenom. Unatoč tome, izabranice Stipe Bralića su odlično parirale četvrtoj reprezentaciji svijeta prema FIBA ljestvici i najbolje rangiranoj europskoj ekipi, koja je već desetljećima u vrhu.

Raspucana je u prvom poluvremenu bila Iva Slonjšak, koja je pogodila četiri trice iz šest pokušaja, te je s 12 koševa bila najefikasnija u hrvatskoj reprezentaciji. Hrvatske košarkašice su uspjele u prvih 20 minuta spriječiti najopasnije španjolsko oružje, brze kontranapade i lake koševe. Tako je Hrvatska minutu prije kraja prve četvrtine, nakon druge trice Ive Slonjšak, došla do prednosti 19:12. Španjolke su, ipak, s dva polaganja uspjele smanjiti zaostatak do kraja prvog dijela utakmice na samo tri koša (19:16).

Ipak, aktualne europske doprvakinje su u drugoj četvrtini potpuno uhvatile priključak, a od vodstva Hrvatske 27:24 su serijom 7:0 došle do svoje najveće prednosti u tom dijelu susreta (27:31). Činilo se da će u tom trenutku Španjolke početi prelamati dvoboj na svoju stranu, ali Hrvatice to nisu dopustile i uspjele su na poluvrijeme otići s dva koša prednosti (34:32).

Drugo poluvrijeme je loše započelo za Bralićeve izabranice. Španjolke su u postigle prvih šest koševa u trećoj četvrtini, a onda došle do svoje najveće prednosti (36:42). Nekoliko neopreznih poteza i izgubljenih lopti pokrenulo je kontranapade gošći i činilo se da Hrvatska gubi korak. No, još jednom su se naše košarkašice uspjele pribrati i do kraja treće četvrtine su svoj zaostatak svele na samo dva koša (45:47).

  • +5
Hrvatska - Španjolska, košarkašice, Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2025. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Iako su na početku zadnje četvrtine hrvatske košarkašice dvaput povele (48:47, 50:49), Španjolke su serijom 8:0 u 34. minuti došle do najvećih +7 (50:57). I ponovno se Hrvatska vratila na samo dva koša zaostatka (55:57), ali do potpunog preokreta i senzacije na startu kvalifikacija Bralićeva ekipa, ipak, nije uspjela doći. Španjolke su na kraju slavile 70:65, što je dobro ishodište za Hrvatsku, s obzirom da je Španjolska izraziti favorit za prvo mjesto koje vodi na EuroBasket.

Hrvatice će pokušati biti jedna od četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije, koje će se također plasirati na završni turnir koji je na rasporedu 2025., a koš-razlika bi u tome mogla igrati odlučujuću ulogu.

Za tri dana, također na splitskim Gripama, Hrvatska će pokušati doći do prve pobjede u dvoboju s reprezentacijom Nizozemske. Susret će započeti u 18 sati.