VITEZOVI NA TRONU

Hrvati u zadnjoj sekundi do europskog zlata

04.10.2010 u 17:03

Bionic
Reading

Hrvatska reprezentacija u australskom nogometu osvojila je zlato na Europskom kupu u Milanu čime je u svom trećem nastupu na ovom natjecanju zaokružila komplet medalja. Prije dvije godine su u Pragu bili srebrni, lani u Samoboru brončani, a ove godine u Milanu zlatni

'Hrvatski vitezovi', što je nadimak reprezentacije, su naslov pobjednika Europskog kupa osvojili golom u doslovno posljednjoj sekundi finalne utakmice.

'Nevjerojatno, pa ni Hitchcock ne bi bolje režirao ovakav završetak. U posljednjim trenucima finala protiv Nizozemske Josip Kravar je dodao loptu Adamu Lončaru koji je, iz zahtjevnog položaja i sa istekom posljednje sekunde pucao na gol. Sljedeće tri sekunde trajale su vječno - lopta je u zraku i svi smo čekali hoće li proći kroz srednje stupove i donijeti šest bodova i pobjedu ili će proći sa strane za jedan bod, neriješen rezultat i produžetke. I kako to biva u američkim filmovima, lopta je prošla sa prave strane stupa i hrvatski su vitezovi zasluženo mogli početi slaviti. Delirij, nevjerica, kakva emocijama i energijom nabijena utakmica, kakav turnir, veliko slavlje nas i 30-ak naših navijača koji su doputovali s nama i tokom turnira naveli gotovo cijelo gledateljstvo da navija s njima,' oduševljeno je rekao predsjednik Hrvatskog saveza u austalskom nogometu Kolja Koračak.

Hrvatska je u prvom nastupu pobijedila Austriju sa 53-8, a zatim i Wales sa 43-26 čime se plasirala u polufinale gdje je čekala Irska, najveći favorit turnira koja je stigla s najboljim sastavom. No, naši su igrači bili bolji sa 32-17, te izborili finale protiv Nizozemske.

Finale je krenulo dobro, Hrvatska je imala 29-17 i tu je igra stala. Nizozemci su s tri gola u kratkom roku stigli povesti sa 37-30. Minuta do kraja Hrvatskoj su trebala ogromna dva gola (gol je šest bodova) za pobjedu. Matija Mamić zabio je za 36-37 i u 25 sekundi trebalo je zabiti još jedan gol. Cvetko je pokušao iz velike daljine, lopta je pala ispred crte i Nizozemci su ju uspjeli izbiti. Do lopte je stigao Kravar, koji je dodao Lončaru koji je pogodio za konačnih 42-37.

Inače, organizirano igranje ovog sporta u Hrvatskoj postoji pet godina. U hrvatskoj ligi nastupaju tri kluba, Zagreb Hawks, Agram Power i Velika Gorica Bombers, a planira se daljnje proširenje ovog iznimno zanimljivog i atraktivnog sporta.