40 godina od čuda na ledu

Hrvati o kojima se kod nas malo zna; u SAD-u su postali heroji nakon što su uzeli olimpijsko zlato u jednom od najvećih iznenađenja u povijesti sporta

22.05.2020 u 08:43

Bionic
Reading

Steve Rukavina se za portal Total Croatia News prisjetio senzacionalne pobjede hokejaške reprezentacije SAD-a nad SSSR-om sa Zimskih olimpijskih igara u Lake Placidu 1980. godine i uloge koju su u 'Čudu na ledu' i američkoj zlatnoj medalji odigrali dva igrača hrvatskog podrijetla.

U veljači ove godine napunilo se četrdeset godina od Čuda na ledu, prema nekima i najvećeg iznenađenja u povijesti sporta. U prvoj utakmici završne skupine doigravanja za medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Lake Placidu hokejaška selekcija SAD-a je svladala reprezentaciju SSSR-a, što je na kraju odlučilo o zlatnoj medalji.

Nekoliko mjeseci prije SSSR je svladao All-Star momčad NHL-a 6:0, a uoči početka Igara svladao je ovu reprezentaciju SAD-a 10:3. Štoviše, Sovjeti su osvojili uzastopna četiri zlata na Olimpijskim igrama. Amerikanci do tada dvadeset godina nisu slavili protiv Sovjeta na Olimpijskim igrama. Prema pravilima MMO-a na olimpijskom hokejaškom turniru mogli su sudjelovati samo amateri. Većina američkih reprezentativaca igrali su na sveučilištima i prosječna dob selekcije bila je 21 godinu. Igrači SSSR-a bili su amateri samo formalno i imali su iza sebe veliko natjecateljsko iskustvo.

Osim sportskih, utakmica je imala i političke konotacije. Hladni rat se nakon Sovjetske invazije Afganistana 1979. godine opet zahuktao i jako je utjecao na svijet sporta. Postojale su sumnje hoće li se Igre uopće održati, dok su prvu polovicu osamdesetih obilježili olimpijski bojkoti.

Hrvatskoj publici utakmica bi mogla biti zanimljiva zbog još jednog detalja. U najuspješnijoj američkoj napadačkoj liniji od trojice igrača dvojica su bila hrvatskog podrijetla. Steve Rukavina, predsjednik krovne udruge Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) se za portal Total Croatia News prisjetio njihove uloge u američkom trijumfu u Lake Placidu.

Mark Thomas Pavelich rodio se u Evelethu u Minnesoti, gradu uz kojeg se vežu priče još nekoliko poznatih američkih Hrvata, poput Johnnyja Mayasicha, kojeg mnogi smatraju najboljim hokejašem Minnesote svih vremena. Mark je igrao hokej u lokalnoj srednjoj školi, da bi nakon toga nastupao za sveučilišnu momčad University of Minnesota-Duluth. Nakon tri godine sveučilišnog hokeja pridružio se američkoj olimpijskoj reprezentaciji. Kasnije je odigrao 355 utakmica u regularnoj sezoni u NHL-u, uglavnom za New York Rangerse. Jedini je Amerikanac koji je ikada na jednoj utakmici NHL-a zabio pet golova.

William Conrad 'Buzz' Schneider također se rodio u Minnesoti, u gradu Grand Rapids, a odrastao je u Babbittu. Njegova baka zvala ga je buraz, po čemu je dobio nadimak Buzz. Tri je godine nastupao za University of Minnesota, a bio je član američke reprezentacije na Zimskim olimpijskim igrama u Innsbrucku 1976. godine. Osvojili su peto mjesto. Nakon Igara prešao je u profesionalce. Igrao je većinom u nižim ligama, a četiri utakmice odigrao je za Birmingham Bullse u World Hockey Associationu, ligi koja je u sedamdesetima konkurirala NHL-u. Uoči Igara vratio se među amatere kako bi mogao konkurirati za nastup. Bio je jedini američki reprezentativac koji je uoči Lake Placida imao iskustvo prijašnjeg nastupa na Olimpijskim igrama.

Na olimpijskom turniru nastupalo je 12 reprezentacija. Uz SSSR među favoritima je bila Čehoslovačka, a Amerikance nitko nije vidio među osvajačima medalja. Reprezentacija SAD-a bila je u skupini sa Čehoslovačkom, Švedskom, Rumunjskom, Zapadnom Njemačkom i Norveškom. U prvom kolu golom 27 sekundi prije kraja su izvukli remi sa Švedskom. No u drugom kolu su 7:3 svladali favoriziranu Čehoslovačku. Schneider je zabio dva gola, Pavelich je uz gol dodao i asistenciju. U sljedeća tri kola svladali Norvežane, Rumunje i Nijemce. Buzz je zabio tri gola, Mark imao jednu asistenciju. U finalnu skupinu prošli su Šveđani i Amerikanci.

Slijedila je utakmica s velikim favoritom natjecanja, Sovjetima. Oni su poveli, no u 15. je minuti Shneider izjednačio nakon Pavelicheve asistencije. Nakon novog sovjetskog vodstva prva trećina završila je rezultatom 2:2. U drugoj trećini Sovjeti su poveli 3:2, no Amerikanci su izjednačili u trećoj trećini, u 49. minuti. Osamdeset sekundi kasnije nakon Pavelicheve asistencije Mike Eruzione zabio je gol za konačnih 4:3. Amerikanci su izdržali deset minuta završne sovjetske ofenzive. Kada je publika neposredno prije kraja počela odbrojavati, komentator ABC Sportsa, Al Michaels izrekao je slavne riječi: '11 sekundi. Još je 10 sekundi do kraja, u tijeku je odbrojavanje. Morrow dodaje Silku. Ostalo je još pet sekundi. Vjerujete li u čuda? Da!'

Pobjedom nad Fincima 4:2 u zadnjem kolu Amerikanci su osigurali zlato. Linija iz Željeznog pojasa Minnesote, koju su činili Mark Pavelich, Buzz Schneider i John 'Bah' Harrington bila je najefikasnija ne olimpijskom turniru. Linija Iron Range, ili 'Coneheads' kako ih je prozvao izbornik Herb Brooks, ukupno je postigla 20 poena (golova i asistencija). Buzz Schneider osam, a Mark Pavelich sedam. Obojica su se upisala u zlatnu knjigu olimpijskih legendi.