IZBORILI OSMINU EP-A

Hrvati imali dvostruki zadatak, pobijediti izravnog konkurenta i domaćina. I uspjeli su

03.09.2023 u 22:18

Bionic
Reading

Hrvatski odbojkaši su nastavili pobjednički niz u Varni i pobjedom 3:1 (-22, 16, 22, 21) protiv domaće reprezentacije izborili mjesto u osmini finala Europskog prvenstva, što se nakon startnog poraza od Finske činilo gotovo neizvedivo.

Uslijedila je tijesna pobjeda protiv Ukrajinaca (3:2) nakon koje su izabranici Cedrica Enarda uvjerljivo svladali Španjolsku (3:0), a potom to ponovili i protiv Bugarske poslije gubitka prvog seta.

Bio je to izravan dvoboj za osiguravanje plasmana u osminu finala. Pokazalo se da su hrvatski odbojkaši sposobni bolje se nositi s pritiskom, a glasna podrška Bugarima s tribina dvorane u Varni poslužila im je kao dodatni motiv.

Briljirao je najbolji igrač utakmice Marko Sedlaček koji je izravno donio 29 poena hrvatskoj reprezentaciji - 23 neobranjivim smečevima, triput je sudjelovao u bloku, a triput su i njegovi servisi bili neobranjivi. Petar Dirlić i Kruno Nikačević su donijeli po 12 poena, a Tino Hanžić 10.

Bugari su bolje otvorili meč i prisilili hrvatske odbojkaše da tijekom prvog seta stalno love njihovu prednost. Sredinom seta su to i uspjeli (12:12, 13:13), no u izjednačenoj završnici je domaća reprezentacija ipak stekla početnu prednost.

No, u drugom setu Hrvati od 1:3 nanizali sedam poena za vodstvo 8:3 koje nisu ispuštali do kraja te dionice.

Ključan je za konačan ishod bio treći set, vrlo izjednačen do 19:19. Onda su hrvatski odbojkaši nanizali četiri poena i mirno priveli set kraju za vodstvo od 2-1 u setovima.

U četvrtom setu je gostujuća momčad povela 16:9. Bilo je i 22:17, ali su Bugari nizom od četiri poena došli do 22:21. No, nizom od tri poena, smečom Sedlačeka na prvu meč-loptu, Hrvatska je došla do nova tri boda koji našim odbojkašima donose plasman u osminu finala.

U prvom dvoboju nedjeljnog programa u skupini B Španjolska je s 3:1 bila bolja od Finske.

Vodeća Slovenija ima maksimalnih devet bodova iz tri nastupa, a Hrvatska je druga s osam bodova iz četiri utakmice. Bugarska i Španjolska imaju po šest bodova, Finska ih je sakupila tri, a Ukrajina jedan.

Hrvatski odbojkaši već u ponedjeljak (19.30 sati) imaju posljednji, ujedno i najteži ispit u skupini protiv reprezentacije Slovenije, trostrukih europskih doprvaka. No, s obzirom na ostvarenje cilja, plasmana u osminu finala, u taj dvoboj izabranici Cedrica Enarda mogu ući potpuno rasterećeni.