NASTAVAK PRIČE

HHO: Nismo mi! Tko je onda 'drukao' Dinamo Uefi?

30.07.2013 u 18:43

Bionic
Reading

Hrvatski Helsinški odbor za ljudska prava (HHO) poručio je u utorak kako ne stoji iza disciplinske prijave Dinama Uefi, kao što su to naveli neki domaći mediji

'Organizacija Fare, sa sjedištem u Londonu, prijavila je navijačke ispade Disciplinskoj komisiji Uefe na temelju izvještaja koji je sastavio promatrač s hrvatskoga govornog područja, a koji navodno poznaje širu socijalnu i političku pozadinu takvog navijanja', navodi se u izjavi o slučaju GNK Dinama koju potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak

Ističe se da tvrdnje anonimnog podnositelja disciplinske prijave iz Londona, po su primjeri iskazivanja rasizma, nacionalizma i homofobije bili sve očitiji među navijačima zagrebačkog Dinama, jednostavno ne odgovaraju činjenicama.

'Možemo ustvrditi kako među Dinamovim navijačima ne samo da nema nacionalizma, ksenofobije i rasizma, nego spomenutih manifestacija u njih gotovo i nema', naglašavaju u HHO-u. Napominju kako je iz tri njihova izvještaja koja su dostavili i Fareu te Uefi vidljivo da najveći dio Dinamovih navijača zvižducima iskazuje nezadovoljstvo i neslaganje sa šovinističkim i nesportskim ponašanjem jedne skupine Dinamovih navijača BBB-a.

Iako je, ističu u HHO-u, nesporna činjenica da u navijanju dijela BBB-a ima i šovinizma i homofobije, ona nije u porastu, nego je konstantna i jednaka.

Upozoravaju, ipak, kako u Hrvatskoj izostaje osuda takvog ponašanja i kad je riječ o odgovornima u vlasti i u najvećem dijelu medija, koji 'šutnjom i glorificiranjem ekscesa te proglašavanjem rasizma i homofobije dijelom našeg tradicionalnog folklora potiču šovinizam, divljaštvo i slične pojave na stadionima'.

'Tomu se pridružuju i dijelovi političke elite, neki šutnjom, a neki i izjavama. Rječit primjer takvog odnosa vidljiv je i iz izjava ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji svojim istupima vodi križarski rat protiv nogometa, pa i sporta u cjelini, a posebno protiv HNS-a i pojedinaca na čelnim pozicijama te institucije. Svojim rječnikom, on objektivno podržava huliganizam na stadionima i takvo ponašanje navijačkih skupina', stoji u izjavi HHO-a.

U toj organizaciji dvoje da će Uefina kazna Dinamu postići željeni cilj i spriječiti šovinizam, rasizam i homofobiju među Dinamovim navijačima te izražavaju bojazan da će se takvo navijanje samo pojačati kako bi se srušilo sadašnje vodstvo Dinama, a upravljanje klubom preuzele osobe odabrane po volji BBB-a ili oni sami.

'Opozicijsko djelovanje je legitimno, ali ono mora biti u skladu sa zakonima i civilizacijskim normama i ne može se provoditi na način kojim se ugrožava sam klub, njegovo djelovanje i, konačno, njegova opstojnost', zaključuje HHO u izjavi.