STIŽU POHVALE

Heroj nacije; zbog njega cijeli svijet spominje Sloveniju

04.01.2016 u 17:26

Bionic
Reading

Sportska priča prvih dana nove godine je Peter Prevc (23), slovenski skakač koji dominira na novogodišnjoj Turneji četiriju skakaonica te se nalazi korak do svog najvećeg uspjeha

Ono što je za bicikliste Tour de France, za tenisače Wimbledon ili nogometaše Liga prvaka - to je za letače na skijama Novogodišnja turneja. Koliko je to natjecanje važno, najbolje govori izjava legendarnog njemačkog skakača Swena Hannawalda, jedinog čovjeka u povijesti koji ju je osvojio tako što je slavio na sve četiri skakaonice.

'Za mene je Turneja vrhunac sezone, važnija od Olimpijskih igara, jer morate biti dobri na četiri natjecanja. Za slavlje nije dovoljan jedan dobar dan ili dan s dobrim uvjetima', objasnio je Hannawald.

Ove sezone na Četiri skakaonice dominira Slovenac. Prevc neće uspjeti ponoviti pothvat Hannawalda jer je uz dvije pobjede imao jedno treće mjesto, ali ako izdrži pritisak na posljednjoj stanici u Bishofshofenu (6. siječnja), ući će u povijest kao tek drugi 'fantja' u povijesti ovoga sporta koji je slavio na Turneji (Primož Peterka 1997.).

'Prevc me oduševio svojom stabilnošću. Novi model kombinezona dobro mu pristaje. Djeluje harmonično i brzo. Kada je u zraku, izgleda kao da uistinu leti', kazao je Hannawald.

Najveći konkurent Prevcu je Severin Freund, ali između toga Nijemca i Slovenca nema 'zle krvi', samo međusobno poštivanje.

'Odgovara mi uloga lovca na Prevca, uživam u dvobojima s njime. Nisam od onih koji bi željeli vidjeti njegov loš skok. Bolje da obojica skočimo najbolje pa da odlučuju sitnice.'

Ipak, nisu svi tako sportski nastrojeni. Iz pisanja austrijskih medija može se iščitati kako nisu oduševljeni dominacijom Prevca jer su posljednjih sedam godina njihovi predstavnici osvajali Novogodišnju turneju. No to bi ove godine bilo ravno čudu, ne samo zbog slabije forme austrijskih aduta, nego i čudesnog Slovenca koji je postao heroj nacije, a njegove fenomenalne izvedbe preko TV ekrana gledaju stotine milijuna ljudi.