NAJAVA IZ BEOGRADA

Grobari planiraju na Maksimir: Doći će i Delije

04.03.2013 u 09:53

Bionic
Reading

Uoči utakmice Hrvata i Srba u Zagrebu koja je do nevjerojatne razine podigla navijačke tenzije u Hrvatskoj dolaze tihe najave rivala da domaći navijači na maksimirskim tribinama neće biti sami

U svom tiskanom izdanju Slobodna Dalmacija donosi priču kako će, unatoč zabrani, na gostovanje u Hrvatsku krenuti i navijači gostujuće Srbije. Službenih potvrda nemaju, no SD se referira na jednu izjavu anonimnog navijača beogradskog Partizana koji je, prenose, rekao:

'Na odlazak u hrvatsku metropolu čekamo već dva desetljeća i ždrijeb kvalifikacija jako nas je razveselio. Nema te sile koja nas može spriječiti da dođemo u Zagreb na utakmicu, a siguran sam da će tamo biti i Delije te svi kojima je Srbija u srcu.'

Nema sumnje da će poneki srpski navijač i bez ulaznice pokušati doći u Zagreb i biti dijelom utakmice godine koja je pred nama. No, isto tako, vrlo teško to može predstavljati ozbiljniji sigurnosni problem s obzirom da je na 'zabranjenom gostovanju' neizvedivo kretanje u većim grupama. Iako se u tekstu spominje i pozivanje u pomoć 'ruske braće', policija je razmijenila podatke o evidentiranim izgrednicima i teško je povjerovati da bi moglo doći do ikakvog okršaja u gradu koji će biti pun kao šipak hrvatskih navijača.

Isti izvor prenosi i navijačku 'najavu' uzvrata u Beogradu prema kojemu srpski navijači upozoravaju da će 'tifo' gostima iz Hrvatske prirediti vatreni doček, a posebno se navodno pale na Torcidu kojoj zamjeraju kosovska obilježja njihove podružnice iz Prištine tijekom slavljeničkog ogleda s Barcelonom na Poljudu.

Ovakve najave uobičajena su rutina uoči velikih mečeva, no praksa nas uči da sve obično ostane u teoriji. Točnije, na graničnim prijelazima ili eventualno na cestama prema konačnom odredištu.