kvalifikacije za ligu prvaka

Galatasaray se prošetao kroz Ljubljanu; Turci su 'zmajčekima' zabili tri laka komada

08.08.2023 u 23:28

Bionic
Reading

Nogometaši nizozemskog PSV-a, portugalske Brage i turskog Galatasaraya napravili su veliki korak ka plasmanu u doigravanje za grupnu fazu Lige prvaka uvjerljivim pobjedama u prvim utakmicama 3. kola kvalifikacija

PSV je na svom stadionu Philips u Eindhovenu svladao austrijski Sturm iz Graza 4:1, Braga je kao domaćin pobijedila Bačku Topolu 3:0, dok je Galatasaray istim rezultatom slavio na gostovanju kod ljubljanske Olimpije.

Najzaslužniji za pobjedu PSV-a bio je dvostruki strijelac Luuk de Jong (22, 32), a preostala dva gola postigli su Isaac Babadi (4) i Ibrahim Sangare (73). Kakvu-takvu nadu austrijskoj momčadi donio je Slovenac Jon Gorenc Stanković golom u 40. minuti.

Galatasaray je u Istanbul sa stadiona Stožice odnio prednost od tri gola, a moglo ih je biti i više. Muhammed Kerem Akturkoglu je zatresao mrežu već u 9. minuti, a Dries Mertens je to učinio u 48. Belgijac je namjestio gol Bardakciju u 57. minuti, ali je VAR tehnologijom utvrđen nedopušten položaj. No, u prvoj minuti sučevog dodatka Halil Dervisoglu je postavio konačnih 3:0.

Istim je rezultatom Braga ispratila Bačku Topolu. Bruma (17) i Pizzi (19) bili su strijelci u prvom poluvremenu, a Alvaro Djalo (87) u drugom za velika tri gola prednosti.

Poljski prvak Rakow mogao je na uzvrat u Limassol otići s dva gola prednosti koje su mu donijeli Ukrajinac Vladislav Kočergin (7) i Fabian Piasecki (63-11m), ali je u 89. minuti Južnoafrikanac Mihlali Mayambela Cipranima donio minimalan poraz (2:1) i aktivan rezultat za uzvrat. Fran Tudor i Zoran Arsenić odigrali su cijelu utakmicu za Rakow, a utakmicu je sudila hrvatska postava predvođena glavnim sucem Dujom Strukanom.

Prvak Farskih Otoka KI iz Klaksvika, koji domaće utakmice u Ligi prvaka igra u Torshavnu, napravio je još jedan podvig. Osim što je osigurao najmanje grupnu fazu Konferencijske lige, KI je u utorak došao korak bliže doigravanju za ulazak u Ligu prvaka pobjedom nad Norveškim Moldeom 2:1. Norvežani su poveli u 49. minuti golom Magnusa Eikrema, a prekoret je donio Arni Frederiksberg golovima u 64. i 86. minuti.

Utakmicu bez golova odigrali su Kopenhagen i Sparta pa će odluka o putniku u doigravanje Lige prvaka pasti u Pragu. Momčad koja ispadne, mogući je suparnik zagrebačkom Dinamu u doigravanju za plasman u grupnu fazu Europske lige, ako hrvatski prvak ne uspije preko AEK-a doći na korak do grupne faze Lige prvaka.