Paul Delalande

Francuski slastičar Pariz zamijenio Zagrebom: 'U Hrvatskoj sam našao prijeko potreban mir'

22.07.2022 u 09:54

  • +5

Mime's

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Paul Delalande, 26-godišnji slastičar već sada se može pohvaliti zavidnim iskustvom kojeg je stekao u najprestižnijim pariškim hotelima i slastičarnicama. Odnedavno je zadužen za slatke delicije poznatih restorana Mime's te je parišku adresu zamijenio zagrebačkom. Kako je protekao njegov profesionalni put, kako se snašao u Zagrebu te koje su slastice baš po njegovom ukusu, saznajte u nastavku teksta

1. Otkad datira vaša ljubav prema kuhanju i slasticama? Ili je to svojstveno svakom Francuzu, s obzirom da je francuska kuhinja jedna od najpoznatijih u svijetu?

Još kao dijete shvatio sam koliko je ljubav prema hrani važna u mojoj obitelji. Kad god bih išao u posjet svojim bakama, na stolu je bilo nekoliko vrsta kolača. Za vrijeme ručka ili večere, okupili bi se oko stola, na kojem je uvijek bila prava gozba te se razgovaralo o hrani, podrijetlu, kvaliteti, okusima namirnica. Moji roditelji su u slobodno vrijeme uvijek pripremali kolačiće za užinu, zbog čega sam uvijek bio uzbuđen i sretan. Volim razgovarati o hrani, o slasticama, otkriti i naučiti nešto novo.

Iznenađujuće, ali ne, ne odlazi mnogo Francuza u kulinarske vode. Primjerice, iz mog kruga prijatelja, ja sam jedini koji je krenuo ovim putem, većina mojih prijatelja upisala je različite Poslovne škole.

2. Kako je išao vaš profesionalni put? Imate li uzora čiji rad posebice cijenite?

Sve je išlo korak po korak. Krenuo sam s praksom, koja je s vremenom postojala sve ozbiljnija te sam se našao na poznatim mjestima te osjećao veliki pritisak. Radio sam u nekoliko renomiranih slastičarnica i hotela. Nema jednog uzora, već mnogo. Toliko je talentiranih kuhara s novim pristupima i tehnikama, što ovaj posao čini veoma uzbudljivim. Motivacija su mi moji roditelji koji su me jako podržavali te dajem sve od sebe da budu ponosni na mene.

3. Dolazite iz Pariza, grada koji živi 24 sata dnevno. Kako vam se čini način života u Hrvatskoj?

Iz Pariza sam otišao jer sam tragao za mirom i pronašao sam ga u Zagrebu. Zagreb je grad dobre energije, dobrih ljudi te osjećam duševni mir ovdje. Volim velike gradove poput Pariza, ali u ovom trenutku ne bih živio tamo. Kasnije, tko zna.

4. Odnedavno ste zaduženi za slastice u Mime's-u. Kako pristupate pripremi slastica, volite li klasiku ili ste skloni eksperimentiranju?

Volim kolače s malim twistom. Torte koje možete probati u Mime's-u spoj su i rezultat mojeg dosadašnjeg iskustva, uz moj kreativni pečat. Volim koristiti fantastično sezonsko voće i sublimirati ga s mousseom, kremom, biskvitom. Volim klasičnim kolačima dati svoj potpis i pripremiti ih na svoj način.

5. Gdje ste probali najbolji desert?

Toliko sam kolača isprobao u svojih 26 godina da bi lista najdražih bila predugačka za nabrajanje. Jedno fantastično iskustvo svakako je bilo isprobavanje kolača u palači Shangri-La gdje se više od sat vremena isprobavaju slatke delicije po recepturi slastičara Maxencea Barbota, s kojim imao priliku i raditi, u Plaza Athénée.

6. Kako vam se čini hrvatska kuhinja?

Hrvatska kuhinja je profinjena, zdrava, mediteranskog stila kuhanja. Odlično maslinovo ulje, kruh, svježe povrće, lokalno meso i riba. Velika je privilegija danas uživati u istinski domaćoj kuhinji.

7. Po čemu se razlikuju hrvatska i francuska kuhinja?

Kako sam većinu života proveo u Francuskoj, imao sam priliku upoznati se s dosta francuskih specijaliteta. Volim staru francusku kuhinju kakvu je radila moja baka, s dobrim crème fraicheom i prekrasnim maslacem koji daje toliko okusa. Kako sam odgojen na tome, volim kuhati s ovim sastojcima. Još uvijek ne mogu reći da poznajem hrvatsku kuhinju, ali jedva čekam da ju otkrijem. Međutim, ono što odmah mogu reći je da je hrvatska kuhinja lakša i manje zasitna od francuske.

8. Koje deserte po vašoj recepturi u Mime's-u moramo probati?

Ako se uputite u naš restoran, vrlo rado ću vam predložiti naše dnevne kolače, koji su uvijek svježi jer ih radimo svakog jutra. Također, preporuke idu na Snickers bez glutena s pistacijom, kremom od lješnjaka, pralinama i nevjerovatnom karamelom. U ponudi je i Éclair koji dolazi u nekoliko varijacija: s čokoladom, vanilijom, karamelom, ovisno kako sam raspoložen taj dan. Također, tu je uvijek i cheesecake s aktualnim sezonskim voćem, poput maracuje ili malina.