propast 'žirondinaca'

Francuski je velikan na rubu bankrota, a klub koji postoji čak 140 godina spasiti može jedino hrvatski reprezentativac...

29.04.2021 u 14:57

Bionic
Reading

Trenutni većinski vlasnik kluba, američki investicijski fond 'King Street', povukao se iz upravljačke strukture, više ne želi financijski pomagati Bordeaux te na sve načine pokušava prodati svoj udio. Dug 'žirondinaca' u ovom trenutku iznosi 60 milijuna eura, a procjena je da će do kraja sezone narasti do čak 80 milijuna. Novca nema i Bordeaux je pred bankrotom

FC Girondins de Bordeaux je jedan od najstarijih francuskih, ali i svjetskih klubova. Popularni su 'žirondinci' osnovani prije 140 godina, davne 1881. godine, a sada se nalaze u najtežem trenutku otkako postoje.

Bordeaux je šest puta osvajao prvenstvo Francuske, 1995. osvojili su i tadašnji UEFA Intertoto Kup, a dres 'žirondinaca' nosile su legende poput francuskih velikana Alaina Giressea, Jeana Tigane, Christopha Dugarryja, Portugalca Paulete, Marokanca Marouanea Chamakha, ali Hajdukovi velikani - braća Vujović - Zlatko i Zoran! To su samo neki, oni najzvučniji, popis zvijezda koje je iznjedrio Bordeaux tijekom ovih 140 godina postojanja je puno duži...

No, sada bi ta bogata povijest jednostavno mogla preko noći nestati jer Bordeaux se suočava s gotovo nepremostivim problemom. Trenutni većinski vlasnik kluba, američki investicijski fond 'King Street', povukao se iz upravljačke strukture, više ne želi financijski pomagati Bordeaux te na sve načine pokušava prodati svoj udio. Dug 'žirondinaca' u ovom trenutku iznosi 60 milijuna eura, a procjena je da će do kraja sezone narasti do čak 80 milijuna. Novca nema i Bordeaux je pred bankrotom

U slučaju da se u sljedećih nekoliko tjedana iznenada ne pojavi novi financijer, klub bi na kraju sezone mogao biti izbačen iz lige. U drugom scenariju, Bordeaux može proglasiti bankrot, a novi vlasnik (ako ga uspiju pronaći!) preuzeti dugove. No, klubu će zbog bankrota oduzeti 15 bodova i svejedno će ga (opet!) izbaciti iz lige! Treći scenarij je sličan kao i prethodna dva - Bordeaux proglasi bankrot, ne pronađe kupca, ali i onda mora seliti u drugi razred francuskog nogometa.

Situacija je gotovo bezizlazna jer Bordeauxu ostanak u Ligue 1 ionako 'visi', nakon 33 odigrana kola 'žirondinci' su 16. na ljestvici, imaju samo pet bodova više od Nantesa i Nimesa, momčadi koje se nalaze u zoni ispadanja.

Jedina nada za spas kluba je da u sljedećih nekoliko tjedana pronađu kupca koji bi preuzeo vlasnički udio od 'King Stret' fonda, no taj bi kupac odmah morao na sebe preuzeti najmanje dvije trećine duga kako bi klub izbjegao bankrot. Pojedini francuski mediji navode kako postoji još jedna mogućnost, a to je da čelnici kluba 'posude' novac od banaka ili čak pojedinih sportskih menadžera. Posudba bi bila takva da bi kao jamstvo poslužili - igrači! A dug bi vratili njihovom prodajom ovog ljeta!

I tako se iznenada u cijeloj priči našao hrvatski reprezentativac Toma Bašić (22) koji je u Bordeaux u ljeto 2018. godine stigao iz Hajduka za 3,5 milijuna eura.

Baš njega francuski mediji vide kao potencijalnog 'spasitelja' jer je Bordeaux prošlog ljeta odbio ponudu od čak 10 milijuna eura koliko je za njega davao Milan. Bašić je jedan od stožernih igrača 'žirondinaca', odnedavno je i hrvatski reprezentativac te mu cijena iz dana u dan raste. Procjena je kako bi Bordeaux za njega glatko mogao dobiti 15 milijuna eura, a potom bi prodajom još najmanje četvorice prvotimaca bez problema sakupio novac potreban za saniranje većine dugova. I što je najvažnije, izbjegavanje bankrota te ostanak u Ligue 1.