dominacija u meču

[FOTO] Amanda Nunes se osvetila, vratila je pojas UFC-a i dokazala da je najopakija žena na svijetu; uništila je lice prvakinje

31.07.2022 u 09:35

Bionic
Reading

Više od pola godine čekala je Amanda Nunes priliku za revanširati se Julianni Pena. Podsjećamo, krajem prošle godine Pena je šokirala svijet pobjedom protiv Amande Nunes. Već u drugoj rundi, Pena je 'submissionom' (RNC) prisilila na predaju tada neprepoznatljivu Nunes

Bio je to kraj Amandinog niza od 12 uzastopnih pobjeda, a time je izgubila i titulu UFC-ove prvakinje u bantam kategorije. Pet puta uspješno ju je obranila prije toga. Nunes je isticala kako to jednostavno nije bila njena večer, a bilo je vidljivo kako to nije bila niti sjena one Amande na koju smo navikli proteklih godina dok se isprofilirala kao najbolja borkinja svijeta, piše Fight Site.

Julianna Pena s druge strane imala je motiv dokazati da njena prva pobjeda nije 'slučajnost' te da je u ovom trenutku najbolja borkinja UFC-ove bantam kategorije. Unatoč uvjerljivoj pobjedi u prvom meču, Pena je u revanš na UFC 277 eventu ušla kao autsajder.

Nunes je iznenađujuće ušla u meč iz kontragard i dojam je bio kao da traži priliku za lijevi 'high kick'. Pena je bila jako oprezna i početak runde prošao je u odmjeravanju, bez ikakvih konkretnijih udaraca ili pokušaja rušenja. Nakon minutu i pol, borkinje su polako počele s razmjenama, a Nunes se i dalje držala u kontragardu iz kojeg je jako lijepo pogađala desnicom. Pena bi često propadala prema naprijed prilikom svojih napada, a Nunes je jako lijepo kontrirala desnicom. Pena se u kratkom vremenu dvaput našla na tlu, no prvi puta se poskliznula, dok je drugi put koljenom dotaknula podlogu i odmah se vratila na noge. Nunes je velikim dijelom runde 'školovala' Penu u stojci, ali prvakinja je krajem runde imala uspjeha sa svojim boksačkim kombinacijama i meč se rasplamsao pred kraj prve runde.

Pena je pokušala uspostaviti kontrolu početkom druge runde, ali Nunes je jedan njen napad sjajno kontrirala desnim krošeom i Pena je završila uzdrmana na leđima. Uspjela se prvakinja pridići, ali 30-ak sekundi kasnije Nunes ju je ponovno uzdrmala desnom kontrom. Pena je drugi put u kratkom razmaku završila na leđima, ali Nunes ju nije pratila u parter. Minutu i pol prije kraja runde, Nunes ovaj put ljevicom šalje Penu na tlo, ali prvakinja se jako brzo oporavlja u takvim situacijama, a tako je bilo i ovaj put. Međutim, čak tri puta Nunes ju je slala u nokdaun tijekom druge runde i Brazilka je gradila veliku bodovnu prednost. Runda je završila Amandinom kontrolu u klinču uz ogradu kaveza.

  • +7
Julianna Pena i Amanda Nunes, UFC 277, 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Carmen Mandato / Getty images / Profimedia

Pena se i u trećoj rundi nastavljala upuštati u otvorene razmjene, ali tehnički to nije izgledalo dobro i Nunes bi ju uvijek lijepo ispogađala kontrama. Sredinom runde Amanda je odlučila srušiti prvakinju i završila je u gornjoj poziciji unutar zatvorenog garda Julianne Pene. Pena je tražila 'submission' iz donje pozicije, a Nunes je nakon 30-ak sekundi inaktivnosti počela lijepo pogađati laktovima. Krajem runde Nunes je prešla u polu-gard nakon jednog pokušaja 'submissiona' od strane Pene, a lice prvakinje bilo je sve krvavije zbog udaraca laktom koje je primala u ovoj rundi. Nunes je odradila vrhunske tri runde i sigurno je kročila ka vraćanju titule u svoje vlasništvo.

Odmah početkom četvrte runde, Nunes je 'double leg' rušenjem došla do novog rušenja. Ponovno je Amanda završila u zatvorenom gardu svoje protivnice, a Pena je tražila priliku za polugu na ruci. Nakon dvije minute četvrte runde, Pena je imala sjajan pokušaj 'armbara', ali Nunes se još bolje izvukla. Pomalo je nejasno zašto se Nunes upuštala u parteraški obračun kad je lakoćom dominirala u stojci. Pena je bila jako opasna iz donje pozicije u parteru i Nunes se izlagala velikom riziku. Nakon nešto više od tri minute, Nunes je krenula pogađati laktovima, Pena je ponovno tražila polugu na ruci, a borkinje su nakon toga završile u stojci. Nije dugo prošlo do novog rušenja Amande Nunes koja se očito ugodno osjećala u gornjoj poziciji u parteru. 40 sekundi prije kraja borkinje su vraćene u stojeći položaj, a Pena je u jednoj razmjeni lijepo pogodila Amandu koja ju je odmah srušila. Nunes je hrvački bila dominantna, a lice Julianne Pene bilo je obliveno krvlju. Peni je trebao prekid u posljednjoj rundi i bilo je zanimljivo vidjeti za kakav pristup će se odlučiti prvakinja, ali i izazivačica.

Runda je počela zagrljajem dvaju borkinja, a onda su prionule na posao. Odmah je Nunes došla do još jednog rušenja 'double legom'. Pena je ponovno napadala pokušajima 'trokut gušenja', 'omoplate' i 'armbara', a nedugo poslije borkinje su završile u stojci. Međutim, Amanda je lakoćim rušila prvakinju i odmah je vratila borbu u parter. Ovaj put izazivačica je završila u bočnoj poziciji ('side control'). Pena je pokušavala zaključati ruku Amande Nunes, a izazivačica je nakratko uzela leđa prvakinja. Nije dugo Nunes bila na leđima prvakinje, ali je zauzela gornju poziciju iz zatvorenog garda. Dobro je Amanda kontrolirala prvakinju iz te pozicije, ali mora se odati počast i Julianni Pena koja se niti trenutka nije predavala i konstantno je bila prijetnja iz donje pozicije. A 45 sekundi prije kraja, Nunes je uzela leđa prvakinje i ekspresno zaključala 'RNC'. Činilo se kao da bi Pena mogla tapkati ili zaspati, ali prvakinja je ponovno pokazala srčanost te se izvukla. Nažalost po nju, srčanost joj je bila dovoljna samo za dočekati kraj borbe, ali Amanda Nunes dominantno je slavila u ovom meču.

Jednoglasnom odlukom sudaca (50-45, 50-44, 50-43), 34-godišnja Amanda vratila je titulu u bantam kategoriji u svoje vlasništvo i tako je ponovno postala prvakinjom dvaju težinskih kategorija u UFC-u. Titulu u perolakoj kategoriji nikad nije niti izgubila, a danas je dokazala kako je ipak bolja borkinja od Julianne Pene. Poraz na UFC 269 eventu bio je plod loše pripremljenosti. Amanda se u tom trening kampu mučila s COVID-om i ozljedama, a očito joj je trebao jedan takav poraz da vrati glad za treninzima i napornim pripremama. Nunes je danas prezentirala koliko je dobra kad se pripremi na pravi način i s razlogom ju mnogi smatraju najboljom MMA borkinjom u povijesti.

UFC 277 - rezultati priredbe:

Glavni dio priredbe:

  • Amanda Nunes def. Julianna Pena via jednoglasnom sudačkom odlukom (50-45, 50-44, 50-43)
  • Brandon Moreno def. Kai Kara-France via TKO - R3, 3:34
  • Sergei Pavlovich def. Derrick Lewis via TKO - R1, 0:55
  • Alexandre Pantoja def. Alex Perez via submission (RNC) - R1, 1:31
  • Magomed Ankalaev def. Anthony Smith via TKO - R2, 3:09

Preliminarni dio priredbe:

  • Alex Morono def. Matthew Semelsberger via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 30-27)
  • Drew Dober def. Rafael Alves via KO (punch) - R3, 1:30
  • Hamdy Abdelwahab def. Don’Tale Mayes via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)
  • Drakkar Klose def. Rafa Garcia via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 29-28)

Rani preliminarni dio priredbe:

  • Michael Morales def. Adam Fugitt via TKO - R3, 1:09
  • Joselyne Edwards def. Ji Yeon Kim via podijeljenom sudačkom odlukom (28-29, 29-28, 30-27)
  • Nicolae Negumereanu def. Ihor Potieria via TKO - R2, 3:33
  • Orion Cosce def. Mike Mathetha via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 29-28)