formula 1

Ferrari i Mercedes u problemima; Charles Leclerc zaradio je brutalnu kaznu, a Lewis Hamilton u očaju zavapio: Ovo je katastrofa!

18.06.2022 u 11:21

Bionic
Reading

Sjajno je Ferrari krenuo u novu sezonu Formule 1, ali ubrzo je uslijedio nevjerojatan pad prvenstveno zbog brojnih tehničkih problema na bolidima. Posebice se to odnosi na Charlesa Leclerca koji je zbog toga izgubio vodeće mjesto u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva Formule 1. A situacija je iz utrke u utrku sve lošija...

Charles Leclerc će, kako god završio u kvalifikacijama za Veliku nagradu Kanade, startati s 10 mjesta lošije pozicije! Novi je to udarac za sjajnog mladog pilota i momčad Ferrarija koji nikako ne može riješiti tehničke probleme na svojim bolidima u posljednjih nekoliko utrka.

Ferrari nastavlja nizati pogrešne odluke i velike pehove vezane uz tehničke probleme. A sad će zbog svega toga ispaštati Charles Leclerc!

Tako su u Ferrariju u petak ipak odlučili dodati još jednu novu komponentu pogonske jedinice u bolid Charlesa Leclerca. Riječ je o kontrolnoj elektronici, a budući da je monegaški vozač već iskoristio dopušteni broj izmjena tih komponenata u dosadašnjem dijelu sezone, izrečena mu je kazna od deset mjesta u odnosu na rezultat ostvaren u kvalifikacijama.

Sam Leclerc nije bio oduševljen tom odlukom, ali morao se pomiriti s činjenicama...

'Startat ću malo više otraga...', kazao je potišteni Leclerc te dodao:

'No, bila je to najbolja odluka koju smo mogli donijeti, a sad ćemo vidjeti kako će sve to proći na samoj utrci. Osjećam da je bolid 'teži' u pretjecanju, ali brzina je tu pa se nadam da ćemo se vratiti tamo gdje nam je mjesto i gdje želimo biti.'

I na kraju se 'kockanje' Ferrarijeve momčadi donekle isplatilo jer je na drugom slobodnom treningu uoči Velike nagrade Kanade najbrži bio Max Verstappen u Red Bullu, a odmah iza njega su se smjestila dva Ferrarija - Charles Leclerc je bio drugi, a Carlos Sainz treći. Uz sve to je za Ferrari ohrabrujuć rezultat jer je razlika između Verstappena i Leclerca samo osam stotinki!

Četvrti je bio Sebastian Vettel (Aston Martin), a iza njega na petom mjestu je Fernando Alonso u Alpineu. Šesti je Pierre Gasly u AlphaTauriju, a tek sedmi je Mercedesov George Russell. Slijede dva McLarena, Lando Norris kao osmi i Daniel Ricciardo deveti.

  • +18
Formula 1, VN Španjolske, 2022. Izvor: Profimedia / Autor: LLUIS GENE / AFP / Profimedia

Pitate se gdje je Lewis Hamilton? On je drugi slobodni trening završio tek na 13. mjestu i nije skrivao razočaranje.

'Pokušavali smo puno različitih stvari, ali eksperimentalna podnica na mom bolidu nije funkcionirala', kazao je Hamilton te nastavio u istom tonu:

'U biti, što god napravimo s ovim bolidom, čini se da ne funkcionira. A pokušavamo sve, ni sam ne znam koliko smo postavki isprobali. Ova je sad bila katastrofalna. Bolid kao da je sve gori, kao da se pogoršava što mi više radimo na njemu. Mislim da je vrijeme da počnemo slagati bolid za sljedeću sezonu...', zaključio je razočarani Lewis Hamilton.