EUROLIGA

Fener osigurao TOP 16, Planinić i Lončar srušili Pao

13.12.2012 u 20:33

Bionic
Reading

Košarkaši Fenerbahҫea plasirali su se u drugi krug Eurolige nakon što su u posljednjem kolu skupine A u Istanbulu pobijedili talijanski Cantu sa 77:69

Fener i Cantu su u izravnom obračunu odlučivali o posljednjem putniku u Top 16 iz skupine A. Iako su gosti bolje krenuli u utakmicu i dobili prvu četvrtinu s 22:18, u nastavku je turska momčad pronašla put do željene pobjede.

Nakon što je Fener tri minute prije kraja prvog poluvremena poveo s 33:32, Cantu više nijednom nije imao prednost. Utakmica je, međutim, bila neizvjesna gotovo do samoga kraja, a Talijani su stalno 'grizli' i držali se blizu, ali do preokreta nisu došli.

Kod Fenera je s 19 koševa najbolji bio Bo McCalebb, dok je naš Bojan Bogdanović zaključio dvoboj s deset poena i jednom asistencijom. Gađao je 4-6 za dva poena, 0-4 za tricu i 2-4 iz slobodnih bacanja. Manučar Markoišvili je s 20 koševa bio prvo ime Cantua.

Uz sjajnu igru hrvatskog košarkaša Zorana Planinića Himki je na svome parketu svladao Panathinaikos sa 78:77. Naš je playmaker ubilježio 16 koševa (dvica 5-9, trica 0-2, slobodna bacanja 6-8), tri skoka, tri asistencije i pet izgubljenih lopti, te bio prvi strijelac svoje momčadi. Krešimir Lončar je za ruski sastav ubacio deset koševa (1-6 za dva poena, 8-11 iz slobodnih bacanja), te im dodao pet skokova i jednu izgubljenu loptu, s time da je pogodio nekoliko važnih slobodnih bacanja u samoj završnici. Kod gostiju u kadru nije bilo Roka Ukića, a Stephane Lasme je ubacio 19 koševa.

Košarkaši Unicaje na svome su parketu deklasirali su francuski Chalon s 86:62 u posljednjem kolu euroligaške skupine B.

Iako bez Jasmina Repeše na klupi i Krunoslava Simona na terenu, Andalužani nisu imali nikakvih problema. Hrvatski je dvojac, podsjetimo, izostao s utakmice jer mu se oduljio boravak u Zagrebu i rješavanje dokumentacije za radnu dozvolu u Španjolskoj. No, Unicaja je ionako već ranije osigurala svoje mjesto u Topu 16, a pobjedom protiv Chalona je prvi krug završila s omjerom 8-2.

Naš Luka Žorić je igrao samo 12 minuta, ali i to mu je bilo dovoljno za vrlo dobar učinak od deset koševa, šest skokova i jedne asistencije. Iz igre je imao šut 5-8. Jedini efikasniji od njega kod Unicaje je bio James Gist s 11 poena.

Unicaja će u drugi krug krenuti s drugog mjesta, a prvo je osigurao Maccabi koji je u Tel Avivu bio bolji od berlinske ALBA-e sa 78:62.